Un tribunal din Egipt a pronunțat sâmbătă sentințele în cazul a peste 700 de persoane judecate pentru participarea la protestele pro-Frăția Musulmană ce au avut loc în 2013, după înlăturarea de la putere a președintelui islamist Mohammed Morsi, informează BBC News.

Proces in masa in Egipt, sute de condamnariFoto: Captura YouTube

Instanța a menținut condamnarea la moarte în cazul a 75 de persoane și închisoarea pe viață pentru alți 47, inclusiv lideri islamiști.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a susținut că procesul este unul „extrem de nedrept” și o încălcare a Constituției egiptene.

Violențe au izbucnit, în august 2013, la un protest desfășurat în piața Rabaa al-Adawiya din Cairo, sute de manifestanți fiind atunci uciși de forțele de ordine, amintește BBC.

În cursul acestui an, parlamentul egiptean le-a acordat ofițerilor militari imunitate pentru reprimarea sângeroasă de atunci, precum și pentru orice alte infracțiuni comise între iulie 2013 și ianuarie 2016.

Cei condamnați în acest proces au fost acuzați de fapte referitoare la încălcarea securității, inclusiv incitare la violență, crimă și organizarea de proteste ilegale.

Cele 75 de condamnări la moarte au fost inițial pronunțate în luna iulie, iar confirmarea lor sâmbătă, precum și verdictele adiţionale, marchează finalul acestui proces în masă.

Membri marcanți și politicieni din Frăția Musulmană, organizație în prezent interzisă, se numără printre cei condamnați la închisoare pe viață, inclusiv Ghidul Suprem al acesteia, Mohammed Badie.

Printre inculpați s-a numărat și un fotojurnalist multipremiat, Mahmoud Abu Zeid, cunoscut mai mult sub numele de Shawkan, care a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare. El a fost arestat în timp ce fotografia dispersarea manifestanților. Se așteaptă însă ca el să fie acum eliberat, deoarece a petrecut deja cinci ani în spatele gratiilor în așteptarea sentinței.

Sute de persoane au fost arestate atunci când armata egipteană și poliția au dispersat protestul pro-Mohammed Morsi din august 2013, care a avut loc la o lună după ce fostul președinte, ales democratic, a fost înlăturat de la putere de șeful armatei de la acea vreme și actual președinte al țării, Abdel Fatah al-Sisi.

Organizațiile pentru drepturile omului au criticat procesul în masă, iar Human Rights Watch a afirmat că uciderea a cel puțin 817 oameni de către forțele de securitate egiptene a reprezentat probabil o crimă împotriva umanității.

Guvernul a susținut însă că mulți dintre protestatari erau înarmați și că 43 de polițiști au fost la rândul lor uciși. De altfel, de atunci, autoritățile egiptene au declarat Frăția Musulmană drept „organizație teroristă”.