Instanța a menținut condamnarea la moarte în cazul a 75 de persoane și închisoarea pe viață pentru alți 47, inclusiv lideri islamiști.
Organizația pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a susținut că procesul este unul „extrem de nedrept” și o încălcare a Constituției egiptene.
Violențe au izbucnit, în august 2013, la un protest desfășurat în piața Rabaa al-Adawiya din Cairo, sute de manifestanți fiind atunci uciși de forțele de ordine, amintește BBC.
În cursul acestui an, parlamentul egiptean le-a acordat ofițerilor militari imunitate pentru reprimarea sângeroasă de atunci, precum și pentru orice alte infracțiuni comise între iulie 2013 și ianuarie 2016.
Cei condamnați în acest proces au fost acuzați de fapte referitoare la încălcarea securității, inclusiv incitare la violență, crimă și organizarea de proteste ilegale.
Printre inculpați s-a numărat și un fotojurnalist multipremiat, Mahmoud Abu Zeid, cunoscut mai mult sub numele de Shawkan, care a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare. El a fost arestat în timp ce fotografia dispersarea manifestanților. Se așteaptă însă ca el să fie acum eliberat, deoarece a petrecut deja cinci ani în spatele gratiilor în așteptarea sentinței.
Guvernul a susținut însă că mulți dintre protestatari erau înarmați și că 43 de polițiști au fost la rândul lor uciși. De altfel, de atunci, autoritățile egiptene au declarat Frăția Musulmană drept „organizație teroristă”.
Aviz și „fratelui musulman” din SUA: fostul președinte sponsor al terorismului, Barack Hussein.