Avioane militare rusești și siriene au atacat sâmbătă orașele din provincia Idlib, din Siria, la o zi după summitul președinților Turciei, Iranului și Rusiei, care nu au reușit să se pună de acord asupra unei încetări a focului care ar împiedica o ofensivă susținută de Rusia, scrie Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Bombardamentele ruse efectuate sâmbătă în Idlib - cele mai intense din ultimele 30 de zile (OSDO)

Rusia a efectuat sâmbătă cele mai intense bombardamente din ultimele 30 de zile contra provinciei siriene Idlib, ultimul bastion al rebelilor din Siria, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra), scrie Agerpres citând AFP şi Reuters.

Aceste bombardamente din Idlib, provincie pe care preşedintele sirian Bashar al-Assad şi Rusia ameninţă să o atace, au dus deja la uciderea a patru civili, printre care doi copii, conform OSDO.

Aproape 60 de lovituri aeriene au fost desfăşurate de forţele ruse sâmbătă, timp de trei ore, asupra mai multor localităţi din sudul şi sud-estul provinciei Idlib. La rândul său, aviaţia siriană a lansat încărcături explozive asupra acestui sector.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a indicat că armata siriană îşi continuă bombardamentele de artilerie contra mai multor poziţii ale rebelilor şi ale jihadiştilor.

Anterior în cursul zilei, martorii și salvatorii au declarat că cel puțin 12 lovituri aeriene au lovit mai multe sate și orașe din sudul orașului Idlib și orașul Latamneh din nordul provinciei Hame, unde rebelii încă dețin controlul.

Elicoptere siriene au aruncat așa-numitele bombe de baril, containere umplute cu materiale explozive, pe casele civililor de la marginea orașului Khan Sheikhoun, au spus doi locuitori din zona din sudul statului Idlib.

Trei civili au fost uciși în satul Abdeen din sudul regiunii Idlib, a transmis o sursă de apărare civilă.

Summitul de vineri s-a axat pe operațiunea militară care se desfășoară în Idlib, ultimul mare bastion al opoziției active din Siria.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a solicitat încetarea focului în timpul summitului, dar președintele rus Vladimir Putin a declarat că un armistițiu ar fi inutil, deoarece nu implică grupările militare islamiste și aliații lui Assad, considerați teroriști.

Organizația Națiunilor Unite se teme că o ofensivă la scară largă ar putea provoca o catastrofă umanitară ce implică zeci de mii de civili.