Statele Unite au anunțat vineri că au rechemat ambasadorii din Republica Dominicană, El Salvador și Panama, în urma deciziei celor trei țări de a nu mai recunoaște independența Taiwanului, relatează site-ul agenției Reuters, citată de Mediafax.

Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea numărului statelor care au întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwan în favoarea Chinei.

În prezent, Taiwan deține relații diplomatice cu doar 17 țări, majoritatea fiind de mici dimensiuni și mai puțin dezvoltate.

Casa Albă a avertizat luna trecută că Beijingul atrage țări cu dezvoltare economică ce "facilitează dependența economică și dominația, nu parteneriatul".

Departamentul de Stat american a informat vineri, printr-un comunicat, că ambasadorul american din Republica Domunicană, Robin Bernstein, ambasadorul din El Salvador, Jean Manes și ambasadorul din Panama, Roxanne Cabral, au fost rechemați pentru "consultații privind deciziile recente de a nu mai recunoaște Taiwanul".

În comunicat este menționat că diplomații se vor întâlni cu reprezentanți ai Guvernului "pentru a discuta modalități prin care Statele Unite pot susține economiile și instituțiile puternice, independene și democratice în America Centrală și Caraibe".

Statul chinez insistă asupra recunoaşterii aşa numitului "consens din 1992" la care au ajuns China comunistă şi Taiwanul, condus pe atunci de către naţionalişti, sub care ambele ţări au fost de acord asupra faptului că există "o singură China.