Barack Obama a denunțat vineri ”politica fricii și resentimentului” a succesorului său, Donald Trump, pronunțându-i numele pentru prima dată în primul său discurs major de la plecarea de la Casa Albă, relateazăThe Guardian. De asemenea, a acuzat comportamentul republicanilor care îl sprijină fără rezerve pe Donald Trump şi nu au curajul de a apăra "instituţiile care fac ca democraţia noastră să funcţioneze", transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Apelul la trib, la frică, asmuterea unui grup împotriva altuia, spunând oamenilor că ordinea și securitatea ar fi restaurată dacă nu ar fi fost cei care nu arată ca noi, sau nu sună ca noi, sau nu se roagă ca noi - este o carte veche, la fel de veche precum timpul”, a spus Obama.

”Nu a început cu Donald Trump. Este un simptom, nu o cauză”, a spus Obama.

"Atunci când există un vid în democrația noastră, atunci când nu votăm, atunci când ne considerăm drepturile și libertățile fundamentale de la sine înțelese, politica fricii și a resentimentului iau conducerea", a spus Obama îndemnând democrații să meargă la vot cu ocazia legislativelor din noiembrie.

"Ce s-a întâmplat cu Partidul Republican?", a întrebat el în Illinois, în prima sa intervenţie politică în cursa pentru alegerile de la jumătatea mandatului, organizate peste aproape două luni, potrivit AFP, citat deAgerpres.

Fostul preşedinte democrat, în vârstă de 57 de ani, a denunţat cu vehemenţă ideea potrivit căreia "totul va merge bine pentru că sunt indivizi în interiorul Casei Albe care, în secret, nu respectă ordinele preşedintelui".

"Nu aşa trebuie să funcţioneze democraţia noastră!", a subliniat el, referindu-se la recentele dezvăluiri făcute de jurnalistul de investigaţie Bob Woodward despre funcţionarea haotică a Casei Albe sub Donald Trump.

Relativ discret după plecarea sa de la Casa Albă la 20 ianuarie 2017, cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite a ţinut să sublinieze intenţia sa de a se implica în campanie pentru a-i susţine pe democraţi în perspectiva apropiatelor alegeri legislative.

La 6 noiembrie, miza o reprezintă cele 435 de mandate ale Camerei Reprezentanţilor, o treime din Senat şi posturile de guvernator din 36 de state.

Sondajele prevăd un "val albastru" (democrat), iar republicanii, în prezent majoritari în Congres, se tem că vor pierde Camera Reprezentanţilor.

Barack Obama va merge sâmbătă în California şi joi în Ohio.

Fosta Primă Doamnă Michelle Obama, care se bucură de o imensă popularitate, intenţionează şi ea să se implice în campania electorală, fiind prezentă la sfârşitul lui septembrie la Miami şi Las Vegas.