Mecanismul Tribunalelor pentru Crime Internaționale, MICT, a decis să îndepărteze trei judecători din procedura de apel în cazul fostului comandat al armatei bosniaco-sârbe, Ratko Mladic, scrieBalkan Insight.

Ratko Mladici, la HagaFoto: Reuters

MICT a anunțat că cei trei judecători au fost îndepărtați din procedura de apel deoarece au fost acuzați de subiectivitate de către avocații apărării. Jean-Claude Antonetti, judecătorul responsabil pentru cazul lui Mladic, a decis să îi înlăture pe Theodor Meron, Carmel Agius și Daqun Liu din procedura standard de apel.

Antonetti a precizat în decizie că Meron, Agius și Liu ,,par subiectivi”, având în vedere că aceștia au pronunțat sentințe în cazuri legate de cel al lui Mladic, judecate la Haga.

Antonetti s-a pronunțat în favoarea moțiunii după ce președintele MICT a refuzat să tranșeze acest caz, spunând că moțiunea i se aplică și lui.

Meron a fost președintele comisiei care i-a condamnat pe Radislav Krstic și Zdravko Tolimir pentru genocid în Srebrenica și ale căror verdicte menționează faptul că Mladic a ucis cu intenție bosniaci musulmani și era la curent cu activitățile ilegale desfășurate de subordonații săi.

Și ceilalți doi judecători au pronunțat sentințe nefavorabile fostului comandant în cazuri conexe.

Anul trecut, Tribunalul l-a condamnat pe Mladic la închisoare pe viață. Acesta a fost găsit vinovat de genocid în Srebrenica, persecutarea bosniecilor și croaților în Bosnia și Herțegovina, terorizarea populației din Sarajevo și luarea membrilor UNPROFOR ostatici.

Mladic a fost, în schimb, achitat de acuzații de genocid în șase alte municipalități bosniace.

Apărarea a înaintat un apel împotriva verdictului. Sentința finală va fi pronunțată în 2019.