Aproape 4.000 de oameni, printre care numeroși copii, au fost evacuați și patru persoane au fost internate în nordul Crimeii, după o poluare industrială trecută sub tăcere mai multe zile de autoritățile locale ale acestei peninsule ucrainene anexată de Rusia, scrie AFP.

ArmianskFoto: Google Maps

Un total de 3.986 de persoane care trăiesc în orașul Armiansk, în nordul extrem al peninsulei, au fost trimise spre centre de îngrijire miercuri și marți, potrivit ministerului local al Educației

Ministrul adjunct aș Sănătății, Valentin Savcenko, a precizat miercuri, la televiziune, că patru persoane au fost internate.

Potrivit guvernatorului Crimeii, emisii atmosferice suspecte provenite de la uzina chimică "Krimski Titan" din Armiansk au avut loc în noaptea de 23 spre 24 august.

A doua zi, mesaje care vorbeau de accese anormale de tuse și de iritații la ochi au început să apară pe rețelele sociale. De asemenea, au fost publicate fotografii cu mașini și canalizări acoperite cu un lichid uleios.

În ciuda acestor mesaje alarmante, autoritățile nu au ordonat evacuarea decât marți, după un protest la care au participat circa 300 de oameni în fața primăriei din Armiansk.

Activitățile uzinei "Krimiski Titan", care are aproape 5.000 de angajați, au fost suspendate pentru două săptămâni.

Guvernatorul Crimeii, Serghei Aksionov, a atribuit aceste evacuări schimbărilor de temperaturi care au antrenat depășirea normelor autorizate de dioxid de sulf.

Acesta a susținut însă că măsurătorile efectuate în interiorul școlilor și al grădinițelor nu au arătat cantități anormale.

Înființată în 1971, uzina "Krimski Titan" produce în special dioxid de titan folosit în industria chimică.

Intrată în anii 2000 în proprietatea oligarhului ucrainean Dmytro Firtash, societatea a fost transferată către un grup rus după anexarea Crimeii de către Moscova, în 2014.

Uzina folosește un lac artificială pentru diluarea acidului sulfuric. Dar, după închiderea de către Kiev a canalului de alimentare cu apă al Crimeii, nivelul lacului a scăzut, expunând zona unui nivel mai mare de emisii chimice.