Autoritățile orașului Guadalajara, considerat unul dintre cele mai conservatoare orașe din Mexic, au aprobat o lege care permite întreținerea relațiilor sexuale în public, cu excepția cazului în care există o plângere publică, relateazănpr.org. Legea are menirea să direcționeze atenția poliției spre infracțiuni mai serioase.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Luăm drepturile omului în serios”, arată o declarație o autorităților din Guadalajara care spune că relațiile sexuale consensuale sau implicarea în acte de natură sexuală în locuri publice, cum ar fi parcuri sau mașini, ar putea fi subiectul unui dosar penal doar în urma unei plângeri.

Măsura a fost propusă de membrul consiliului orașului Guadalupe, Morfin Otero, care a spus presei din Mexic că modificarea ar împiedica poliția să încerce șantajarea cuplurilor surprinse făcând sex în public, în special pe tineri.

Morfin a spus că legislația protejează ”grupurile vulnerabile”, așa cum sunt cuplurile tinere care, în prezența părinților acasă, merg în parcuri sau în mașini pentru relații intime.

Exprimarea afecțiunii, săruturile, îmbrățișarea într-un spațiu public nu reprezintă infracțiuni. Ele sunt expresii umane și ar trebui respectate”, a spus Morfin.

Modificarea a produs o dezbatere deschisă, iar unii cetățeni au devenit îngrijorați că măsura ar putea duce la creșterea cazurilor de viol și pedofilie.

Morfin a spus că masturbarea, violul și exploatarea minorilor vor fi în continuare incriminate.

Jalisco, statul al cărui capitală este Guadalajara, se confruntă cu creșterea ratei infracționale, în special cu creșterea ratei crimelor.

În primele luni din 2018, au fost înregistrate 247 de crime, o creștere cu aproximativ 25 la sută comparativ cu aceeași perioadă din 2017.