Londra l-a acuzat direct, joi, pe președintele rus Vladimir Putin că este responsabil pentru atacul cu agentul Noviciok care a vizat în martie un fost spion rus, în Anglia, înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicat acestui dosar, care a generat o gravă criză diplomatică cu Moscova, scrie AFP.

Ministrul rus al apararii, Sergei Shoigu, si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Premierul britanic Theresa May a acuzat miercuri serviciul militar rusesc de informații (GRU) că s-a aflat la originea otrăvirii, cu acest puternic agent conceput în perioada URSS și care l-a vizat pe fostul agent dublu Serghei Skripal și pe fiica sa, Iulia, în 4 martie, la Salisbury (sud-vestul Angliei).

"În ultimă instanță, desigur, el este responsabil, e conducătorul statului", a declarat joi secretarul britanic pentru Securitate, Ben Wallace, întrebat la BBC Radio 4 despre responsabilitatea lui Vladimir Putin în aceste operațiuni.

"În ultimă instanță el este, în măsura în care este președintele Federației Ruse și unde guvernul săi este cel care controlează, finanțează și conduce informațiile militare".

"Nu cred că cineva poate spune că dl Putin nu își controlează statul său", a continuat el.

Marea Britanie a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care începe la ora 15,30 GMT, pentru a informa membrii despre evoluția dosarului, în timp ce însărcinatul cu afaceri rusești la Londra a fost convocat la ministerul Afacerilor Externe.

Încă de la început, Londra a acuzat Moscova că este la originea atacului. Dosarul a declanșat o gravă criză diplomatică între Kremlin și Occident, inclusiv un val de expulzări încrucișate de diplomați și adoptarea, în august, de sancțiuni economice de către Statele Unite.

Ambasadorul american la Londra, Woody Johnson, și guvernul australian și-au exprimat susținerea pentru Marea Britanie.

Potrivit Londrei, atacul a fost comis de doi ofițeri GRU, identificați de poliția britanică drept cetățenii ruși Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov, care cel mai probabil sunt pseudonime.

Pe numele acestora a fost emis un mandat de arestare pentru conspirație în vederea comiterii de crime, tentativă de crimă asupra lui Skripal și a unui polițist britanic contaminat în timpul intervenției, precum și folosirea și deținerea agentului Noviciok.

Rusia a denunțat miercuri o "manipulare de informații" și un "spectacol de propagandă".

Cei doi Skripal au supraviețuit otrăvirii, ca și polițistul care a venit să-i ajute. Dar, la sfârșitul lui iunie, agentul Noviciok a făcut două noi victime la Amesbury, localitate vecină cu Salisbury, dintre care una a murit.

Charlie Rowley, 45 de ani, și prietena sa Dawn Sturgess, 44 de ani, au manipulat un flacon, despre care credeau că este o sticluță cu parfum, dar care conținea în realitate agentul neurotoxic. Aceasta din urmă a murit în 8 iulie.