Kievul a transmis către ONU, OSCE, Organizația Mondială a Sănătății și Crucea Roșie date privind emisiile de substanțe nocive în atmosferă din nordul Crimeii, peninsulă ucraineană aflată sub ocupaţia Federaţiei Ruse, după ce în Crimeea a fost semnalată poluarea unor zone cu o substanţă necunoscută. Specialiştii suspectează o scurgere de acid sulfuric de la o uzină de titan, potrivit RBC si Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit lui Ismail Halikov, partea ucraineană este îngrijorată de faptul că în nordul Crimeii nu a fost decretată stare de urgență. Potrivit acestuia, autoritățile de ocupație continuă să liniștească populaţia, în loc să o evacueze.

"Toate aceste informații au fost transmise organizațiilor internaționale (ONU, OSCE, OMS, Crucea Roșie), în scopul documentării faptelor de încălcare a drepturilor omului. Datele au mai fost transmise Procuraturii Republicii Autonome Crimeea, subordonată Kievului, pentru începerea urmăririi penale împotriva celor implicaţi în încălcarea dreptului la un mediu sănătos al cetățenilor din teritoriile ucrainene ocupate temporar" - a precizat Ismail Halikov.

Anterior, acesta declarase că pe teritoriul peninsulei a fost înregistrat un exces de dioxid de sulf în atmosferă. Potrivit localnicilor din orașele crimeene Armiansk și Krasnoperekopsk, o substanță ușor uleioasă se depune pe toate structurile exterioare din metal, pe acoperișuri, pe mașini şi pe garduri, iar vegetația se usucă peste tot în jur.