Experți importanți de peste Oder vor participa la dezbaterea despre despăgubirile de război. Întâlnirea este organizată joi la Varșovia din inițiativa Institutului Occidental (sau de Vest) din Poznan și are loc la o jumătate de an după ce miniștrii afacerilor externe, Jacek Czaputowicz și Sigmar Gabriel, au stabilit la Berlin că de problema delicată a reparațiilor trebuie să se ocupe oamenii de știință din cele două țări. Institutul Occidental a încercat în martie să organizeze în această problemă o conferință în clădirea Parlamentului European din Bruxelles, dar oaspeții din Germania au refuzat în ultima clipă să participe. Au explicat că de teama “instrumentalizării” prezenței lor de către guvernul PiS, potrivit Rzeczpospolita.pl, citat de Rador.

“Când a început în Polonia dezbaterea despre reparații, în Germania această temă a fost la început respinsă total. Acum, vecinii noștri s-au obișnuit cu ea și consider că merită să se discute” – spune pentru “Rz” Justyna Schulz, director al Institutului Occidental.

Până acum, autoritățile germane au subliniat că problema este “juridic și financiar închisă, deși nu este închisă moral”. Conferința de joi intenționează să o audieze pe șefa secției politice a Ambasadei RFG la Varșovia, Frederika Steglich. La Berlin se poate auzi că, dacă MAE polonez a venit cu inițiativa organizării conferinței juriștilor în problema reparațiilor, înseamnă că germanii vor participa.

“Conferința de joi înseamnă deschiderea ușii spre o dezbatere serioasă cu germanii pe tema reparațiilor de război. Dar nu va fi un proces ușor. Germania și-a construit în cele din urmă identitatea pe mitul deplinei clarificări a trecutului” – spune pentru “Rz” eurodeputatul PiS, prof. Zdzislaw Krasnodebski.

Gabriel, care a participat în tinerețe la acțiunile propagării științei despre lagărele de concentrare naziste pe teritoriul Poloniei, a mărturisit când s-a aflat în fruntea diplomației: “Există o poziție juridică, foarte clară, din partea guvernului federal și există o dezbatere socială în Polonia. Nu putem ignora acest lucru. Și mă gândesc că este o idee bună să ne ocupăm de această temă în mod științific”. Dar chiar și o astfel de poziție prudentă a politicianului SPD german nu este peste tot acceptată în Germania. Din informațiile noastre reiese că, de exemplu, ziariștii celor mai importante medii conservatoare germane au refuzat să participe la conferința de joi.

La întâlnirea de la Varșovia va veni în schimb de la Berlin autorul cititei cărți care abordează tema eforturilor Greciei de a primi despăgubiri pentru ocupația germană, Karl Heinz Roth. Va participa la întâlnire și specialistul de seamă în problema despăgubirilor RFG pentru italieni, Lutz Klinkhammer de la Institutul German de Istorie din Roma. Și-a anunțat participarea și profesorul Stephan Lehnstaedt de la Touro College din Berlin, care atunci când a lucrat la Institutul German de Istorie din Varșovia s-a ocupat de compararea exploatării teritoriilor poloneze de către Germania în timpul primului și celui de al doilea război mondial.

“Polonia ar trebui să revendice despăgubiri pentru sute de mii de polonezi care mai trăiesc, care au suferit din cauza ocupației germane: foști deținuți ai lagărelor de concentrare, răniți, văduve după insurecțiile din Varșovia, deportați. Germania ar fi trebuit de mult să plătească compensații acestor oameni, cererea autorităților poloneze în această problemă va fi respinsă foarte greu de Republica Federală din motive morale. Cu totul altceva este însă revendicarea reparațiilor de stat. Scopul lor este cumva pedepsirea Germaniei de astăzi? În ochii multor germani o reparație pentru Polonia a fost cedarea teritoriilor de Est ale Reichului și este mai bine să nu fie deschisă această chestiune” – spune prof. Lehnstaedt pentru “Rz”.

Profesor Krasnodebski subliniază: “Mai întâi trebuie convinși cei care ne sunt favorabili. Acesta este un proces care necesită acțiuni sociale durabile și consecvente. Arată însă că Polonia poate în această problemă să-și coordoneze acțiunile cu alte țări, care ca Grecia, Italia și Namibia încearcă să obțină recompense de la Germania.

Până acum, autoritățile poloneze nu au elaborat o apreciere finală a pierderilor, pe care Polonia le-a avut din cauza celui de al III-lea Reich. Prof. Stanislaw Zerko de la Institutul Occidental subliniază în discuția cu „Rz” că mijloacele pe care Polonia le-a primit de la Republica Federală nu pot fi comparate cu daunele provocate. El evaluează daunele la circa 6 miliarde zloți, în primul rând în cadrul compensațiilor pentru munca forțată în anii ocupației.

Tratatul de la Potsdam a prevăzut ca Polonia să primească 15% din reparațiile pe care URSS le primește de la Germania. Guvernul de la Varșovia a trebuit însă să fie de acord cu câteva milioane tone de cărbune pe an transferate de la Uniunea Sovietică. „Reparațiile de război abia au compensat aceste furnizări de cărbune” – spune prof. Zerko.

Polonia a renunțat la alte reparații de la RDG în anul 1953 în schimbul aprobării de către Moscova a opririi furnizărilor obligatorii de cărbune. În anul 1990, conducerea democrată poloneză a confirmat această declarație, dar în primul rând pentru a nu deschide noi probleme aflate în dispută cu Berlinul, în momentul în care se decidea recunoașterea de către Germania unificată a graniței pe Oder și Nisa.

„Există sentimentul tratamentului nedrept al Poloniei, dacă comparăm pierderile pe care le-am suferit în timpul celui de al II-lea război mondial și reparațiile pe care le-am obținut în raport cu alte state” – a spus la sfârșitul lui august ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, după întâlnirea cu șeful MAE al Germaniei, Heiko Maas.

În opinia institutului de sondaje CBOS, 54% din polonezi sprijină cererea Poloniei de reparații de război de la Germania, iar 36% sunt împotrivă. În același timp, 45% din cei anchetați se tem că Polonia poate ca urmare a acestei inițiative diplomatice mai mult să piardă decât să câștige.

„Reparațiile au fost o completare a procesului de conciliere între Polonia și Germania” – consideră Karol Nawrocki, directorul Muzeului celui de Al II-lea Război Mondial din Gdansk. (preluare rador)