Șeful MAE al Poloniei, Jacek Czaputowicz, speră într-o sentință favorabilă a Curții de Justiție a Uniunii privind reforma justiției în Polonia și dă asigurări că guvernul polonez va respecta hotărârea. Vrea să discute cu Berlinul despre reparațiile de război, potrivi Rador, care citează Rzeczpospolita.

Jacek Czaputowicz si Teodor MelescanuFoto: mae.ro

În interviul pentru ediția pe internet a săptămânalului „Der Spiegel”, Czaputowicz și-a exprimat speranța că guvernul polonez va câștiga procesul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). „Sper că vom câștiga, deoarece avem dreptul să reformăm sistemul nostru juridic. Vrem să-l facem mai independent, mai transparent și mai eficient” – a explicat șeful diplomației poloneze. A atras atenția că în prezent este prea devreme pentru a decide dacă Polonia se va opune hotărârii. Referindu-se la declarația vicepremierului Jaroslaw Gowin, care a sugerat că guvernul nu va recunoaște hotărârea CJUE, Czaputowicz a menționat că a fost opinia privată a vicepremierului.

La întrebarea, dacă în guvernul polonez există un consens privind faptul că hotărârea CJUE trebuie respectată și realizată, Czaputowicz a răspuns: „Da, există acest consens. A spus acest lucru atât premierul Morawiecki, cât și eu. Pe de altă parte, din punct de vedere juridic CJUE îi va fi foarte greu să spună ceva împotriva sistemului nostru. Unii judecători s-au pensionat între timp, alții au fost aleși din nou. Va trebui ca împreună cu Comisia Europeană să găsim o soluție”, a spus.

Ministrul a anunțat că Polonia se opune propunerii CE de a condiționa plata fondurilor de la Uniune de respectarea statului de drept de către țările membre. „În principiu nu am fi împotriva legării banilor de respectarea statului de drept, dar nu vedem de ce criterii dispune Comisia. În schimb, este vorba de exercitarea unei presiuni politice. Un plan prezentat ca o pedeapsă pentru Polonia. De aceea: da, ne vom opune”, a explicat.

Czaputowicz a avertizat că nu există nicio legătură între poziția critică a Germaniei în problemele ordinii de drept poloneze și problema forțată de Polonia a despăgubirilor pentru al doilea război mondial. „La 73 de ani după al doilea război mondial, locuitorii Poloniei continuă să vorbească de suferințele și pierderile lor. Aceasta este parte a identității noastre. Polonezii consideră că pierderile noastre au fost mult mai mari decât în alte țări (...)”.

Czaputowicz a dat asigurări că poziția sa în problema reparațiilor nu s-a schimbat de la prima sa vizită în Germania în ianuarie acest an. A explicat că a stabilit cu șeful de atunci al MAE german, Sigmar Gabriel, că problema reparațiilor va fi discutată de experți din ambele țări. „Avocații ambelor țări reprezintă poziții diferite. Există de asemenea o dimensiune morală. În prezent, această problemă nu face obiectul discuțiilor în guvernul polonez, există însă comisia parlamentară, care cercetează această chestiune. Acest lucru este important pentru istoria noastră, nu numai în referirile la Germania” – a spus Czaputowicz pentru „Spiegel”.

Czaputowicz a atras atenția că prezentarea unor cifre concrete este prea devreme. „Avem dreptul să discutăm despre această problemă. Astfel de discuții trebuie să fie ceva normal, dacă relațiile dintre state sunt mature” – a spus șeful MAE polonez.

„Spiegel online” a publicat interviul marți 4 septembrie sub titlul „Pierderile noastre au fost mult mai mari”.