Co-președintele grupului parlamentar Die Linke mizează pe preferința națională. Și speră să fure voturile extremei drepte. Se pretinde a fi o revoluționară ca Rosa Luxemburg. Sahra Wagenknecht chiar împinge mimetismul până la asemănarea fizică cu aceasta. De acum încolo, ea vrea să revoluționeze stânga germană. Programul său? O alianță a socialismului ortodox și de preferință național, calul de bătaie al dreptei, potrivit Rador, care citează Le Point.

Sarah WagenknechtFoto: Wikipedia

Împotriva avizului partidului său de origine, Die Linke, ea a lansat, marţi, mișcarea Aufstehen! ("Ridicați-vă!") şi îndrăzniți să atacaţi un tabu: promovați limitarea "imigrației economice" pentru a recupera voturile date extremei drepte.

În prezent, copreședintele grupului parlamentar Die Linke, această femeie de 49 de ani poate conta în cruciada sa pe sprijinul ferm al partenerului ei de viaţă. De fapt, ea și Oskar Lafontaine, în vârstă de 74 de ani, formează cuplul "cel mai politic" din Germania. Această fostă glorie social-democrată, care a fost ministru și care l-a înfruntat fără succes pe Helmut Kohl în 1990 pentru Cancelarie, a părăsit zgomotos în 2005 un accident SPD pe care îl considera un partid prea liberal. Doi ani mai târziu, el a fondat Die Linke ("Stânga"). O traiectorie similară pe aceea pe care o va avea în Franța în 2009 Jean-Luc Melenchon, prietenul său.

Sahra Wagenknecht "nu este o intelectuală", dar "este foarte inteligentă, poate spune multe lucruri despre nimic și multe despre puțin și ceea ce spune nu este greșit. Dar nu are capacitatea de autocritică", spune pentru AFP politologul Gero Neugebauer.

În opinia acestuia, Oskar Lafontaine, retras din partid din 2010 din motive de sănătate, rămâne "liderul spiritual" al Aufstehen! Sahra Wagenknecht nu prea îşi face griji din cauza criticilor venite din propria tabără. De altfel, ea nu este la prima încercare: deja în 2016, după atentatul de la Berlin, revendicat de gruparea Stat Islamic (ISIS), ea a denunțat "deschiderea necontrolată a frontierelor", determinând reacțiile stângii rănite.

Cu câteva luni în urmă, la un congres al partidului ei, ea a fost înfrântă de un militant anti-fascist. Linia sa foarte pro-rusă deranjează și pe plan intern.

Într-adevăr, modul ei de a înțelege politica deranjează: omniprezentă în emisiunile televizate, Sahra Wagenknecht multă vreme numită "frumoasa Sahra" de mass-media, este invidiată în partidul ei, unde duce lupte sângeroase pentru putere. Această femeie cu un caracter puternic, care, cu obstinaţie, și-a obținut doctoratul în economie la 43 de ani, și-a urmărit întotdeauna calea într-o manieră solitară.

Fiica unei artiste germane, ea nu știa prea multe despre tatăl ei, un student iranian: când avea doar trei ani, acesta a fost dat dispărut în timpul unei călătorii în țara sa natală. Soarta lui rămâne un mister până astăzi și "șansele ca el să fie în viață sunt foarte scăzute", spune ea. Când era mică, ea refuza să meargă la grădiniță: "Doar să mă joc în nisip mi se părea plictisitor [...] Eram un copil căruia îi plăcea să fie singur", a declarat ea ziarului "Taz".

Crescută mai întâi de bunicii ei, la Jena, în fosta RDG, ea se va duce destul de târziu în Berlinul de Est unde locuia mama sa. Pasionată de Goethe și Hegel, despre care va scrie în teza sa de doctorat, ea devorează lucrările lui Marx. Un lucru care constituie azi o pată pe CV-ul ei este acela că, în vara anului 1989, cu câteva luni înainte de căderea Zidului Berlinului, ea s-a alăturat Partidului Comunist (SED), care a condus RDG comunistă cu o mână de fier.

O decizie destul de surprinzătoare pentru această femeie tânără considerată atunci prea rebelă de către regim și privată din acest motiv de ocazia de a studia. Sahra Wagenknecht îşi va justifica opţiunea explicând că, la vremea aceea, voia să transforme comunismul din interior. După dispariția acestui stat totalitar, ea se va alătura partidului urmaş al SED, PDS, unde, la început, ea apără o linie marxistă ortodoxă și, în cele din urmă, va deveni membru al formaţiunii Die Linke, care îi va succeda în cele din urmă PDS.