Cancelarul german Angela Merkel se va duce la Chemnitz, orașul din fosta Republică Democrată Germană (RDG) afectat de zece zile de violențele extremei drepte după o crimă atribuită refugiaților, a anunțat orașul, marți. Cancelarul, contactat, nu a reacționat imediat, potrivit La Libre, citat de Rador.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Nu a fost stabilită încă o dată pentru această vizită, potrivit orașului, în timp ce cancelarul este criticat de cei care denunță o lipsă de reacție din partea sa în fața suprasolicitării și violențelor care au avut loc în Chemnitz.

Potrivit unui purtător de cuvânt al orașului Chemnitz, cancelarul a propus într-o convorbire telefonică cu primarul, Barbara Ludwig, să vină în acest oraș de aproximativ 250.000 de locuitori, teatrul unor demonstrații ale extremei drepte, ultima dintre acestea, cea de sâmbătă, 1 septembrie, soldându-se cu 20 de răniți.

Primarul social-democrat "a acceptat cu bucurie propunerea", potrivit purtătorului de cuvânt.

Chemnitz, nu departe de granița cu Cehia, s-a confruntat cu demonstrații ale extremei drepte din 26 august, a doua zi după uciderea unui bărbat în vârstă de 35 de ani care a fost înjunghiat în plină stradă.

Doi solicitanți de azil, un irakian și un sirian, în vârsta de douăzeci de ani, au fost arestați pentru suspiciunea că au comis această omucidere, în cazul unui, și că a participat la omor, în cazul celuilalt.

Poliția caută și un al treilea bărbat, un alt solicitant de azi, un irakian în vârstă de 22 de ani, al cărui portret l-a difuzat marți.

Ea a avertizat că acesta ar putea fi periculos și înarmat.

În această regiune, unde partidul de extremă dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) a înregistrat unul dintre cele mai bune scoruri naționale, această crimă a provocat agitație și violențe împotriva străinilor care au șocat întreaga țară.

Societatea germană este în criză de la sosirea a peste un milion de migranți în 2015 și 2016 și îşi pune întrebări cu privire la integrarea acestor oameni, cei mai mulţi fiind musulmani.

Extrema dreaptă, cu vântul la pupă împotriva dnei Merkel, asigură că această politică de primire a dus la o recrudescență a criminalităţii, chiar dacă statisticile arată o realitate mai nuanțată.

Cancelarul, huiduită cu regularitate când călătorește în Saxonia și în alte părți ale fostei Germanii de Est, nu a vorbit direct despre acest subiect, denunțând vehement "ura din stradă" care "nu-şi are locul într-un stat de drept".