Germanul Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, și-a anunțat miercuri candidatura pentru postul de președinte al Comisiei Europene în 2019, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vreau să devin candidatul pentru vârful listei PPE pentru alegerile europene din 2019 și să fiu viitorul președinte al Comisiei Europene", a scris Weber, pe contul său de Twitter.

Bavarez, provenit din CSU, dreapta conservatoare germană aliată cu cancelarul Angela Merkel, acesta este președintele grupului PPE din Parlamentul European.

La nivel european, PPE regrupează diverse partide de dreapta, precum Republicanii din Franța, CDU al Angelei Merkel, PNL din România sau partidul premierului ungar Viktor Orban.

Diferitele partide europene se pregătesc de alegeri în mai 2019 și speră să conteze pe "Spitzenkandidaten", capetele de listă, pentru câștigarea scrutinului și pentru obținerea președinției executivului european.

Legislația UE prevede că șefii de stat și de guvern propun Parlamentului European un candidat la șefia Comisiei Europene, "ținând cont de alegerile pentru PE".

Potrivit presei germane, Angela Merkel dorește ca viitorul președinte al Comisiei Europene să fie german, asumându-și riscul de a renunța la pretențiile pentru șefia Băncii Centrale Europene.