Academia Regală pentru Ofițeri de Poliție (RPCA) din Thailanda a interzis femeilor să susțină examenul de admitere. Lipsa femeilor din poliție ar putea avea grave consecințe pentru femeile care cad victime abuzurilor de orice fel, scrieThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Academia Regală pentru Ofițeri de Poliție (RPCA) acceptă aproximativ 300 de aplicanți pe an, însă din 2019 va admite doar bărbați. Worawut Sripakhon, căpitan RPCA, nu a oferit niciun motiv pentru existența acestei noi reguli, spunând că ,,este o regulă. Nu ni se permite să oferim informații despre asta.”

Jadet Chaowilai, directorul grupului pentru drepturile omului Mișcarea Progresistă pentru Bărbați și Femei, spune că lipsa femeilor din poliție ar putea avea grave consecințe pentru femeile care cad victime abuzurilor de orice fel.

Conform legii thailandeze, femeile care reclamă violuri trebuie intervievate de ofițeri femei. Conform unui raport ONU, aproape 90% dintre violurile din țară nu sunt raportate.

,,Este o mișcare în spate pentru drepturile femeii și pentru siguranța femeilor din Thailanda”, a declarat Chaowilai pentru Fundația Thomson Reuters.

,,Victimele ar putea fi rușinate sau prea speriate pentru a vorbi cu bărbați polițiști.”

Femeile au ocupat doar poziții auxiliare în poliția thailandeză până în 2009, când acestora li s-a permis să se pregătească pentru posturi de ofițer pentru prima dată. De atunci, aproape 700 de femei au absolvit RPCA.