Un grup de cinci trimişi speciali ai guvernului sud-coreean a plecat azi de la baza aeriană Seongnam (Seul) spre Phenian cu scopul de a se întâlni cu membri ai regimului pentru a stabili data următorului summit al liderilor celor două state şi a încerca să deblocheze negocierile cu SUA privind dezarmarea nord-coreenilor, transmite EFE, care citează agenţia Yonhap, scrie Agerpres.

Phenianul in miscareFoto: Captura Vimeo.com

Grupul este condus de Chung Eui-yong, şeful Oficiului de Securitate Naţională de la Seul, şi îi include pe directorul Serviciului Naţional de Informaţii (NIS), Suh Hoon, ministrul adjunct al Unificării, Chun Hae-sung, secretarul prezidenţial pentru afaceri de stat, Yun Kun-young, şi pe Kim Sang-gyun, un înalt oficial al NIS.

Nu se cunoaşte dacă emisarii Seulului, care au mai fost la Phenian în martie pentru pregătirea summiturilor istorice între cele două state vecine şi între Coreea de Nord şi SUA, se vor întâlni de această dată cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, aşa cum s-a întâmplat atunci.

Coreea de Sud a indicat că Chung va transmite gazdelor o scrisoare a preşedintelui Moon Jae-in către omologul său nord-coreean.

După cum a explicat marţi Chung, într-o conferinţă de presă, principalul obiectiv al vizitei de o zi la Phenian este de a fixa data următoarei întâlniri a liderilor celor două state coreene, convenită de ambele părţi pentru luna septembrie în capitala nord-coreeană.

Un alt obiectiv este căutarea căilor de implementare a "declaraţiei de la Panmunjom", semnată la summitul bilateral din aprilie şi care prevede angajamentul de a lucra pentru "denuclearizarea totală a peninsulei".

De asemenea, vizita de astăzi a emisarilor sud-coreeni urmăreşte deblocarea complexului dialog între Coreea de Nord şi SUA privind denuclearizarea regimului de la Phenian.