În vreme ce Turcia încearcă să restabilească legăturile cu aliații săi europeni, ministrul de externe al Germaniei face prima sa vizită în Turcia. Ankara va folosi, cel mai probabil, această șansă pentru a obține o relație diplomatică avantajoasă în raport cu administrația de la Berlin, scrie publicația germanăDW.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan, relația dintre Turcia și Germania s-a deteriorat vizibil.

În martie 2017, Erdogan a acuzat-o pe Angela Merkel de folosirea ,,unor măsuri naziste” după ce Berlinul a interzis miniștrilor turci să organizeze proteste electorale pe teritoriul Germaniei. În același an, parlamentarilor germani nu li s-a permis accesul în baza aeriană Incirlik din sudul Turciei, ceea ce a dus la retragerea Bundeswehr din bază. Mai mult decât atât, au existat numeroase cazuri de arestare pentru motive politice a cetățenilor germani în Turcia în ultimii ani.

Acum, Turcia vrea să lase toate aceste lucruri în trecut și să repare relația cu Germania și Uniunea Europeană- inițiativă care coincide cu deteriorarea relațiilor Turcia- SUA și cu criza economică din Turcia.

Vizita ministrului de externe Heiko Maas are loc într-un moment în care Turcia are nevoie disperată de aliați pe care să poată conta. Însă, pentru asta, este nevoie de acțiune politică din partea lui Erdogan. Misiunea lui Maas este să faciliteze vizita de stat a lui Erdogan în Germania, planificată pentru sfârșitul acestei luni.

Maas urmărește să se asigure că cei șapte cetățeni germani condamnați la închisoare în condiții suspecte vor fi eliberați. Aceștia au fost închiși pentru motive politice în urma tentativei de lovitură de stat din 2016. Trei dintre aceștia au dublă cetățenie.