Prezervativele au devenit un lux pe care mulți cetățeni ai Venezuelei nu și-l permit. Un pachet de prezervative a ajuns să coste un milion de bolivari venezueleni. Această criză economică a venit după ce președintele Nicolas Maduro a încercat în luna august să mărească salariul minim cu 3.500%. Înainte de această încercare, salariul minim în Venezuela era de 3 milioane de bolivari.

Venezuelenii experimentează acum hiperinflația, care este un eveniment economic în care prețurile cresc foarte mult pe o perioadă scurtă de timp, iar moneda națională se devalorizează. Milioane de oameni au părăsit țara, traversând în țara vecină Columbia, în căutare de mâncare și de lucru. Una dintre cauzele inflației este creșterea cererii. În Venezuela sunt mult mai mulți oameni care încearcă să cumpere mâncare și bunuri, decât bunuri pe care le pot cumpăra.

Mariana Zuniga, o jurnalistă din Venezuela a declarat că țara trece printr-o „criză economică și că dezastrul financiar a cauzat deficite în mai multe domenii, incluzând un deficit de prezervative și de alte metode de contracepție". Zuniga a mai declarat și faptul că această criză a schimbat inclusiv modalitatea în care oamenii fac sex: „ În Venezuela, unii oameni se folosesc de metodele vechi de contracepție, cum ar fi retragerea sau urmărirea ciclului menstrual pentru aflarea perioadei de ovulație".

Odată cu acest fenomen rata sarcinilor nedorite, a bolilor cu transmitere sexuală și a infectării cu HIV a crescut considerabil. Din cauză că prezervativele și pastilele contraceptive au devenit așa de scumpe, multe femei au recurs la soluții permanente pentru a se asigura că nu vor mai avea copii, clinicile de sterilizare devenit astfel foarte populare.