Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat marți, în urma unor teste efectuate în laboratoare, că cele două persoane intoxicate în orașul britanic Amesbury, în luna iulie, au fost expuse la agentul neurotoxic Noviciok, relatează Reuters și Politico.eu.

OIAC a declarat că Dawn Sturgess, 44 de ani, și Charlie Rowley, 45 de ani, au fost expuși la aceeași substanță utilizată în atacul neurotixic ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal.

Una dintre victime, Dawn Sturgess, a decedat în spital după ce a fost expusă la agentul neurotoxic.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury. Ambii au reuşit să supravieţuiască, fiind ulterior externaţi din spital.

Marea Britanie şi alte ţări occidentale din cadrul NATO şi Uniunii Europene au atribuit Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie în orăşelul britanic Salisbury vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Administraţia Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac şi a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigaţie. Moscova a acuzat Guvernul Theresa May de lipsă de transparenţă privind starea celor doi cetăţeni ruşi. Moscova a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancţionării Rusiei.