Cancelarul austriac Sebastian Kurz a denunțat marți la Kiev "agresiunea rusească" în estul separatist al Ucrainei, o declarație neobișnuit de puternică și care intervine după vizita controversată a președintelui Vladimir Putin în Austria, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu mă exprim doar în calitate de cancelar, ci și de președinte al Consiliului UE: e nevoie de o reacție clară la agresiunea rusească", a declarat Kurz, a cărui țară asigură președinția rotativă a UE, într-o declarație alături de președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Cancelarul a cerut Rusiei să revină la "masa negocierilor" în cadrul formatului Normandia, care implică Parisul și Berlinul.

Vizita lui Kurz în Ucraina intervine într-un moment delicat în relațiile dintre Viena și Kiev. Autoritățile ucrainene au fost scandalizate de recenta vizită a lui Vladimir Putin în Austria. Acesta a participat, în 18 august, la căsătoria ministrului Afacerilor externe, Karin Kneissl, și a valsat cu aceasta.

Putin a precizat că vizita a fost "strict privată" și a venit la invitația lui Kneissl. Ulterior, s-a deplasat la Berlin pentru discuții cu cancelarul german Angela Merkel.

În conferința cu Kurz, Petro Poroșenko a asigurat că "nunțile" nu vor ajuta la "stoparea agresorului rus" în Ucraina, mulțumind în același timp Vienei pentru "susținerea puternică".

Estul Ucrainei este afectat de patru ani de un conflict între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși, soldat cu peste 10.000 de morți.

Kievul și Occidentul acuză Rusia că susține financiar și militar searatiștii, dar Moscova a dezmințit tot timpul.