"Prima braziliancă", Luzia, o fosilă umană veche de aproximativ 12.000 de ani, se numără printre comorile dispărute în incendiul care a distrus, duminică seară, Muzeul Național din Rio de Janeiro, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba despre o pierdere uriașă pentru civilizația umană, sunt de părere specialiștii.

Colecția muzeului număra peste 20 de milioane de piese inestimabile și o bibliotecă cu mai mult de 530.000 de titluri, iar Luzia era prima fosilă umană descoperită în Brazilia - în 1970, în timpul unei misiuni coordonate de antropologul francez Anette Laming-Emperaire.

Pornind de la craniul descoperit, cercetătorii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au reușit să reconstituie digital chipul Luziei, sursă de inspirație pentru o sculptură expusă la muzeu.

Autoritățile braziliene sunt criticate pentru această "moarte anunțată", mulți fiind de părere că incendiul este o consecință a reducerilor bugetare mari ce afectează de mulți ani proiectele de conservare a patrimoniului local.

De altfel, luni, mai multe mii de persoane au protestat în centrul orașului Rio de Janeiro, față de neglijența manifestată de autoritățile în domeniu.

Considerat drept cel mai mare muzeu de istorie naturală din America Latină, Muzeul Național din Rio de Janeiro, care a sărbătorit două sute de ani de la înființare în iunie, era celebru pentru colecția paleontologică.

Fostul palat imperial găzduia, printre altele, scheletul unui dinozaur descoperit în Minas Gerais, dar și alte 26.000 de fosile ale unor specii dispărute, precum tigrul cu dinți sabie.

Președintele brazilian Michel Temer a anunțat într-un comunicat crearea unor fonduri finanțate de companii publice și private care să permită "reconstruirea muzeului în cele mai mici detalii".

Ministrul Educației, Rossieli Soares, a declarat într-o conferință de presă că va fi deblocată imediat suma de 2 milioane de euro și se va solicita și ajutor internațional.

UNESCO a deplâns "cea mai mare tragedie a acestor timpuri pentru cultura braziliană" și a anunțat că specialiștii său vor colabora cu autoritățile locale dacă este nevoie.