Premierul britanic, Theresa May, a asigurat că nu va ceda în faţa celor care solicită un al doilea referendum asupra Brexitului, deoarece acest lucru ar fi echivalent cu o "trădare" a democrației. Într-un articol publicat duminică în "Sunday Telegraph", premierul conservator și-a reafirmat poziția în această privință. Theresa May nu acceptă o revenire a Regatului Unit la urne în cazul în care nu se va ajunge la un acord de ieșire cu Uniunea Europeană (UE) şi nici o supunere la vot a termenilor acordului, potrivit Rador.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Posibilități care au câștigat putere în ultimele luni și care sunt susţinute de campanii precum "The People’s Vote", care dorește ca deputații și activiștii să prezinte o moțiune la conferința anuală a Partidului Laburist, care va avea loc în această lună, pentru a solicita ca această formaţiune politică să sprijine oficial un nou referendum.

În plus, premierul a susţinut că nu va ceda în faţa UE, dacă Bruxelles-ul va încerca să forțeze introducerea de modificări în planul său pentru Brexit, modificări care nu sunt în "interesul național".

Theresa May şi-a apărat strategia de ieșire, cunoscută sub numele de "Planul de la Chequers", și a spus că, de când acesta a fost prezentat în luna iulie, au existat "progrese reale" în negocierile cu Cei 27.

Premierul a recunoscut că lunile următoare sunt "cruciale" pentru a "modela viitorul" Regatului Unit, dar a declarat că îi este "clară" misiunea sa de a satisface "decizia democratică a poporului britanic" de a părăsi blocul comunitar.

"Vrem să plecăm cu un acord bun și suntem încrezători că îl vom putea obţine", a reiterat d-na May, care tocmai şi-a încheiat primul turneu în Africa, înainte de a-şi relua activitatea parlamentară marțea viitoare.

Cu toate acestea, guvernul britanic se pregătește şi pentru un eventual scenariu fără un acord, iar luna trecută el a publicat mai mult de douăzeci de documente tehnice cu privire la problemele cu care se poate confrunta țara în cazul în care nu va exista un acord cu UE.