Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat duminică Statele Unite de comportament asemănător lupilor și a declarat că Ankara va continua să tranzacționeze în alte valute cu Rusia și cu alte ţări. Exprimându-se în timpul unui forum de afaceri în timpul unei vizite în Kârgâzstan, Erdogan a acuzat Washingtonul că este precum "lupii sălbatici", în comentariile traduse în kirghiză. "America se comportă ca niște lupi sălbatici. Nu îi credeţi pe americani", a declarat el în timpul unei reuniuni a oamenilor de afaceri kirghizi și turci și a oficialilor guvernului turc, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Erdogan a mai spus că țara sa negociază cu Rusia cu privire la schimburi comerciale în altă monedă decât dolarul american, în timp ce ambele țări sunt afectate de măsurile economice punitive impuse de Washington.

"Utilizarea dolarului doar ne dăunează. Nu vom renunța. Vom fi victorioși", a spus Erdogan.

Legăturile dintre Washington și Ankara, membri NATO, au atins un nou nivel scăzut luna trecută, când președintele american Donald Trump a anunțat noi tarife ridicate pentru oțelul și aluminiul turcesc ca răspuns la detenția unui pastor american în Turcia.

Lira turcească a pierdut un sfert din valoarea sa luna trecută, în timp ce războiul comercial cu Statele Unite s-a intensificat.

Erdogan a profitat şi de vizita sa în ex-sovieticul Kârgâzstan pentru a-i cere acestei țări din Asia Centrală cu șase milioane de locuitori să renunțe la toate legăturile cu Fethullah Gulen, un fost imam exilat în Statele Unite, pe care Ankara îl acuză de tentativa de lovitură de stat din 2016.

Vorbind duminică, Erdogan a declarat că firmele turcești ar trebui să investească în Kârgâzstan, dar "pot face față barierelor FETO", termenul folosit de Ankara pentru a descrie rețeaua de persoane și instituții legate de Gulen.

Refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe Gulen, în vârstă de 77 de ani, pentru a fi judecat în Turcia este unul dintre numeroasele subiecte sensibile care au afectat o relație bilaterală odinioară foarte puternică.

Gulen, a cărui mișcare Hizmet a înființat școli în zeci de țări, inclusiv în Kârgâzstan, a negat întotdeauna orice legătură cu încercarea de lovitură de stat din 2016.

Din iulie 2016, peste 55.000 de persoane au fost arestate în Turcia, în timp ce peste 140.000 de angajați din sectorul public au fost concediați sau suspendați pentru presupuse legături cu încercarea de lovitură de stat.