Din 1995, aceste femei se adună la Istanbul pentru a cere explicații. Sâmbătă, 1 septembrie, manifestaţia "mamelor de sâmbătă" din Istanbul a fost dispersată de poliție. De data aceasta, autoritățile au împiedicat adunarea acestor femei care se strâng în memoria rudelor care au dispărut în anii '80 și '90. Demonstranții nu au putut defila în centrul Istanbulului, potrivit Le Point, citat de Rador.

Săptămâna trecută, poliția a intervenit pentru prima dată în câțiva ani pentru a dispersa și a interzice protestul săptămânal, spunând că evenimentul este "exploatat" de "grupuri teroriste". Poliția din Istanbul a ridicat baricade în apropierea Pieţei Galatasaray și pe bulevardul Istiklal pentru a preveni demonstrația, potrivit unui fotograf AFP.

Au fost prezente aproximativ 300 de persoane, printre care se aflau şi liderii Partidului Republican al Poporului (CHP), principalul partid de opoziție, și deputaţi ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP, pro-kurd). O declarație a fost transmisă presei pentru a denunța "arbitrarul" autorităților.

Autoritățile de la Istanbul au justificat interzicerea mitingului prin faptul că apelurile de participare au fost făcute prin intermediul rețelelor sociale legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație clasificată ca "teroristă" de către Ankara, dar și de către Uniunea Europeană și Statele Unite.

Începând cu 27 mai 1995, "mamele de sâmbătă" se adună în fiecare săptămână în centrul orașului Istanbul, în memoria rudelor dispărute, într-o perioadă tulbure a Turciei. Cele mai multe dispariții din Turcia au avut loc în timpul insurecţiei PKK, care a început în 1984 în sud-estul țării unde trăieşte o majoritate kurdă. Potrivit susținătorilor "mamelor de sâmbătă", statul turc nu a investigat suficient pentru a stabili adevărul despre cei care au dispărut după ce au fost reținuți de autoritățile turcești.