Ungaria este pregătită să deschidă un nou capitol al cooperării ungaro-turcice, a declarat luni, la Ciolpon Ata (Kârgâzstan) premierul Viktor Orbán la cea de-a şasea sesiune a Consiliului de cooperare al ţărilor vorbitoare de limbi turcice. Ungaria a urmărit întotdeauna cu atenţie cooperarea dintre statele de limbă turcică care chiar şi în lumea modernă îşi păstrează limba, cultura, tradiţiile, respectă şi cultivă rădăcinile turcice, a spus premierul ungar, potrivit Magyar Idok, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Numai acel popor poate fi puternic care este mândru de identitatea naţională. Anterior a fost considerată drept o insultă faptul că Ungaria este cel mai vestic popor estic din Europa, însă datorită succeselor extraordinare înregistrate de statele de limbă turcică, a dezvoltării economice şi politice, astăzi este o laudă că maghiarii sunt numiţi popor din Est", a afirmat Orbán. Vechea ordine mondială s-a destrămat, potrivit dogmei căreia fluxul de capital şi cunoştinţele pătrundeau dinspre Vest spre Est în căutarea unei forţe de muncă ieftină.

Noua ordine mondială este determinată, în principal, de dezvoltarea ţărilor emergente din Est", a arătat oficialul ungar. Premierul Ungariei a mai afirmat că "de la intrarea sa la guvernare, din 2010, Ungaria manifestă o deschidere spre ţările vorbitoare de limbi turcice, luând în considerare realităţile şi caracteristicile specifice. Din 2014, Ungaria are statut de observator la Adunarea Parlamentară a statelor vorbitoare de limbi turcice, în 2017 a solicitat calitatea de membru al Academiei Internaţionale Turcice (International Turkic Academy), iar acum depune eforturi pentru dezvoltarea unei cooperări mai strânse cu Consiliului de cooperare al statelor vorbitoare de limbi turcice.

Ţările din Consiliul Turcic au rol tot important în politica externă a Ungariei. Ungaria întreţine de ani de zile relaţii de parteneriat cu Turcia, Azerbaidjan şi Kazahstan, iar scopul este dezvoltarea unor relaţii similare şi cu Kârgâzstan şi Uzbekistan, a precizat premierul ungar, care a mai menţionat că Eximbank din Ungaria a deschis o linie de credite în valoare de 1,5 miliarde de euro în vederea dezvoltării investiţiilor şi a relaţiilor de cooperare în domeniul economic cu cele şase țări vorbitoare de limbi turcice.