Doi reporteri Reuters a fost condamnați la 7 ani de închisoare pentru obținere de documente secrete, în cadrul unei anchete care viza masacrarea musulmanilor rohingya de către armata din Myanmar, la capătul unui proces care a umbrit și mai mult imaginea premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, scrie AFP.

refugiati din MyanmarFoto: Captura YouTube

Cei doi ziariști ai agenției internaționale de presă au fost acuzați că au obținut documente secrete legate de operațiunile forțelor de securitate în statul Rakhin, în nord-vestul țării, teatrul dramei rohingya.

Aceștia anchetau un masacru al membrilor minorității musulmane în localitatea Inn Dinn. La câteva zile după arestarea lor, armata a recunoscut că soldații și localnicii budiști au ucis cu sânge rece captivii rohingya în 2 septembrie 2017, șapte militari fiind condamnați la zece ani de închisoare pentru acest masacru.

Wa Lone, 32 de ani, și Kyaw Soe Oo, 28 de ani, în arest preventiv din decembrie 2017, riscau o pedeapsă de 14 ani de închisoare în cadrul acestui proces foarte controversat.

"Guvernul ne poate închide ... dar nu poate închide ochii și urechile poporului", a spus Kyaw Soe Oo, în fața ziariștilor de la tribunal, înainte de a fi urcat în dubă.

Această condamnare este o lovitură dură pentru libertatea presei, în ciuda speranțelor stârnite de ajungerea la putere a lui Aung san Suu Kyi, în 2016.

Agenția Reuters a denunțat un dosar fabricat destinat "reducerii la tăcere și intimidării presei".

În 2017, peste 700.000 Rohingya au fugit în Bangladesh, în fața violențelor comise de forțele de ordine și de milițiile budiste, o represiune calificată de ONU drept "curățare etnică" și chiar "genocid".