Rămășițele senatorului John McCain au fost înhumate duminică la Academia navală din Annapolis, în Maryland, la capătul unei săptămâni de omagii naționale pentru veteranul politicii americane, scrie AFP.

John McCainFoto: Flickr/ Gage Skidmore

John McCain a murit în 25 august la vârsta de 81 de ani, în locuința sa din Arizona, unde lupta de un an împotriva unui cancer la creier. A fost îngropat, în cadrul unei ceremonii private, în cimitirul Academiei navale, în apropiere de Washington, pe care pilotul marinei a absolvit-o în 1958.

"Eroul american", fiu și nepot de amirali, a fost capturat și torturat în perioada războiului dun Vietnam, înainte de a începe o carieră de 35 de ani în Congres, unde a marcat politica americană, dincolo de barierele ideologice.

O ceremonie religioasă a avut loc în capela Academiei, unde generalul David Petraeus, un prieten al lui McCain, a ținut un discurs. Senatorul republican Lindsey Graham și fiul lui John McCain, Jack, au adus și ei un omagiu fostului politician.

Secretarul Apărării James Mattis, doi amirali și doi bărbați care au fost prizonieri de război alături de John McCain în Vietnam au purtat sicriul.

Acoperit cu un drapel american, sicriul a fost apoi purtat de cai până la cimitirul Academiei, unde a fost îngropat alături de un prieten vechi, fostul amiral Chuck Larson, decedat în 2014.

Foștii președinți George W. Bush și Barack Obama au adus și ei omagii senatorului, spre deosebire de Donald Trump, marele absent de la ceremoniile dedicate morții senatorului.

John McCain a anunțat înainte de decesul său că nu dorește ca actualul președinte să asiste la înmormântarea sa.