Agenția Națiunilor Unite pentru ajutorarea refugiaților palestinieni (UNRWA) a condamnat duminică decizia Washingtonului de a tăia fondurile, considerând că este vorba despre "o decizie politică", relatează site-ul agenției Dpa, citat de Mediafax.

PalestinaFoto: Wikipedia

Șeful UNRWA, Pierre Kraehenbuehl, și-a exprimat "regretul și dezamăgirea fundamentală" față de decizia luată de Statele Unite în urmă cu două zile.

Acesta a făcut apel sponsorilor să acopere un deficit de 217 milioane de dolari pentru anul 2018.

"Vreau să clarific faptul că această decizie a fost luată, după cum consider, în urma unor motive de natură politică și nu are nicio legătură cu performanța UNRWA", a declarat Kraehenbuehl, aflat în Amman, capitala Iordaniei.

Acesta consideră că Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni nu ar trebui trasă la răspundere pentru continuare conflictului israelo-palestinian.

"Motivul pentru care acest conflict continuă, după șapte decenii de când a început, este simplu și are legătură cu responsabilitatea actorilor politici", a mai afirmat Kraehenbuehl.

Statele Unite au anunțat că vor înceta să mai finanțeze Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat, afirmând că organizația umanitară este "iremediabil defectă".

Statele Unite au donat anul trecut cu 365 de milioane de dolari pentru finanțarea proiectelor agenției, însă până acum anul acestea au contribuit cu doar 60 de milioane de dolari la ajutorarea refugiaților palestinieni din Fâșia Gaza, Cisiordania și Iordania.