-Agenţia americană de rating de credit Fitch a confirmat că Italia are un rating BBB, însă a revizuit în scădere perspectivele de la "stabile" la "negative". La baza deciziei se află formarea noului guvern galben-verde, care potrivit agenţiei ar putea duce la un nivel de scădere bugetară care ar lăsa datoria publică mai expusă la posibile şocuri. Raportul deficit-PIB este estimat la 1,8% în 2018, mai mare cu 0,2 puncte faţă de previziunile Guvernului, ca urmare a efectului dobânzilor mai mari la obligaţiunile de Stat, explică Fitch într-un comunicat, potrivit Rador.

Fitch RatingsFoto: www.solvencyiiwire.com

Datoria publică a Italiei va rămâne "foarte ridicată", lăsând ţara "mai expusă la posibile şocuri", mai afirmă agenţia de rating, într-un comunicat în care subliniază că printre problemele critice se află "natura nouă şi nedovedită a guvernului, diferenţele politice considerabile dintre partenerii coaliţiei şi contradicţiile dintre costurile ridicate ale punerii în aplicare a angajamentelor luate în contract şi obiectivul de a reduce datoria publică.

Nu este clar cum vor fi rezolvate aceste tensiuni politice". "Aversiunea unora dintre părţile guvernului" Italiei "faţă de UE şi moneda euro reprezintă un risc ulterior" pentru Italia. În ciuda acestor lucruri, "considerăm redusă" posibilitatea ca guvernul să propună "politici care ameninţă ieşirea din UE" sau "crearea unei monede paralele", mai subliniază Fitch. "Nu ne aşteptăm ca guvernul Italiei să dureze întreg mandatul, şi vedem o creştere a posibilităţii alegerilor anticipate din 2019", este opinia agenţiei.

Fitch subliniază că "riscul alegerilor anticipate va îngreuna intenţiile partidelor de a face compromisuri cu privire la înstrăinarea bazelor lor politice". "Agenţia Fitch lasă invariabil rating-ul său privind debitul italian. Considerăm această evaluare destul de justificată în lumina actualelor condiţii ale economiei noastre. Evident, se aşteaptă realizarea Documentului de economie şi finanţe al guvernului şi ca angajamentele bugetare pentru următorul an să fie respectate şi reformele structurale deja anunţate să fie puse în aplicare", susţin surse de la Palatul Chigi, care comentează evaluare făcută de Fitch.