Un semnal groaznic înaintea luptei pentru un nou buget al Uniunii. Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al afacerilor externe, a declarat că Franța nu vrea să finanțeze Europa populiștilor, potrivit Gazeta Wiborcza, citată de Rador.

Jean-Yves Le DrianFoto: Wikipedia

Aceste cuvinte dure au fost spuse miercuri la Paris în timpul conferinței anuale a ambasadorilor francezi, întâlnire în care șeful diplomației prezintă oficial cele mai importante direcții ale politicii externe a țării. Aceasta este ultima lui cuvântare de acest fel înaintea alegerilor de anul viitor pentru Parlamentul European.

Le Drian, în vârstă de 71 ani, care după victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale a preluat conducerea diplomației franceze, a spus între altele că Franța și Germania intenționează să elaboreze o poziție comună în problema imigranților înainte de summitul UE planificat în 20 septembrie la Salzburg.

„Nu putem lăsa această temă populiștilor, negustorilor de iluzii” – a spus el, cu aluzie la situația din Italia, unde guvernul grupării populiste Mișcarea 5 Stele și grupării fasciste Liga Nordului le-a dat țărilor UE timp ca până la sfârșitul săptămânii viitoare să elaboreze un acord în problema primirii imigranților.