Oligarhul rus Oleg Deripaska a fost abordat între 2014 și 2016 de către FBI și Departamentul de Justiție american, care voiau să îl transforme pe miliardarul apropiat Kremlinului în informator al Washingtonului, relatează New York Times citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit cotidianului, care citează asociați ai oligarhului, americanii au vrut inclusiv informații despre ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și o posibilă coluziune între echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova.

Agenții FBI s-ar fi întâlnit cu Deripaska în New York pentru a-l întreba dacă Paul Manafort, fostul manager de campanie al lui Trump, care a fost găsit vinovat de evaziune fiscală și bancară de către justiția americană, a slujit ca intermediar între Kremlin și anturajul miliardarului republican.

În schimbul informației sale, autoritățile americane erau pregătiți să-l ajute pe Deripaska cu variile sale probleme juridice și administrative cu Statele Unite.

Dar miliardarul a negat orice coluziune și chiar a informat Moscova despre schimburile sale cu autoritățile americane.

El s-a oferit deja să colaboreze in cadrul investigației, condusă de procurorul special Mueller, asigurând că are dovezi că Rusia nu l-a ajutat pe Trump să fie ales președinte.

Potrivit New York Times, Statele Unite au abordat clandestin șase oligarhi pentru a se asigura de cooperarea lor. Fără succes, până în acest moment.

Oleg Deripaska, în vârstă de 50 de ani, este printre personalitățile ruse vizate de sancțiunile administrației Trump.

El a fost obligat să demisioneze din consiliul de administrație al grupului său, gigantul Rusal, în luna mai, pentru a se proteja de sancțiunile stabilite împotriva sa.