Peste 10.000 de oameni au protestat duminică în Rusia față de planurile guvernului de a majora vârsta de pensionare, în pofida promisiunilor președintelui Vladimir Putin de a relaxa proiectul, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestele de duminică arată că planul propus de guvern rămâne încă o problemă sensibilă pentru Executiv în ciuda concesiilor oferite de Putin miercuri.

În timpul discursului, Putin și-a asumat personal responsabilitatea pentru reformă și a descris-o ca pe o necesitate. Acesta și-a încheiat discursul cerând cetățenilor înțelegerea lor.

Aproximativ 9.000 de oameni s-au adunat la Kremlin, potrivit unui ONG care numără participanții de la proteste, deși Poliția Moscova a raportat doar 6.000.

Mulți dintre ei au avut steaguri roșii și pancarte ale principalului organizator al protestului, Partidul Comunist al Federației Ruse.

Un mare banner a fost afișat cu mesajul ”Nu avem încredere în Rusia Unită”, partidul lui Vladimir Putin, iar comunistul Gennady Zyuganov a spus că astăzi protestăm față de ”reforma canibală”.

Un alt protest a avut loc în oraș, atrăgând alți 1.500 de oameni.

Nu numai în Moscova au avut loc proteste, ci în mai multe localități din Rusia. În St. Petersburg, au fost raportate 1.500 de persoane care au protestat de către ziarul Fontanka, iar în Novosibirsk, potrivit Interfax, au protestat 1.200 de persoane.

În Ekaterinburg, aproximativ 450 de persoane au luat parte la o demonstrație numită ”Regimentul Rușinii”, în timpul căreia protestatarii au ținut portretele politicienilor care și-au exprimat sprijinul pentru reformă.

Președintele rus Vladimir Putin a propus miercuri, într-un rar discurs televizat adresat națiunii, relaxarea a trei reforme nepopulare ale pensiilor, care au provocat, la anunțarea lor, manifestații de stradă și o cădere a cotei sale de popularitate.

La capătul unui lung discurs în care apără proiectul, aflat în parcursul parlamentar în prezent, Putin a propus în special creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 60 de ani.

Textul inițial prevedea 63 de ani.

Președintele rus a sugerat de asemenea o pensionare anticipată pentru mamele cu mai mulți copii și sancțiuni penale pentru companiile care concediază angajați în pragul vârstei de pensionare.

Putin a apărat însă acest proiect, care a fost anunțat în aceeași cu începutul Campionatului Mondial de fotbal, în 14 iunie, afirmând că nu mai poate fi amânat.

Proiectul de lege aprobat în primă lectură prevede majorarea progresivă a vârstei de pensionare - o premieră în Rusia în ultimii 90 de ani - la 63 de ani pentru femei și 65 pentru bărbați, față de 55 și 60 în prezent.

Speranța de viață la bărbați este de 66 de ani.