Statele Unite au anunțat că vor înceta să mai finanțeze Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat, afirmând că organizația umanitară este "iremediabil defectă", informează site-ul postului CNBC.

ONUFoto: Google

Washingtonul asigura aproape 30% din bugetul total al agenției și a solicitat reformarea organizației. Departamentul american de Stat a transmis printr-un comunicat că SUA "nu se mai angajează să mai finanțeze această operațiune iremediabil defectă"

Potrivit comunicatului, modul de operare al agenției, care oferă servicii sociale, sanitare și educaționale refugiaților palestinieni, conduce la "extinderea exponențială și nesfârșită a comunității de beneficiari".

Statele Unite au donat anul trecut cu 365 de milioane de dolari pentru finanțarea proiectelor agenției, însă până acum anul acestea au contribuit cu doar 60 de milioane de dolari la ajutorarea refugiaților palestinieni din Fâșia Gaza, Cisiordania și Iordania.

Washingtonul a anunțat în luna ianuarie că va suspenda o parte semnificativă a contribuției sale la finanțarea agenției.

Mai mult, săptămâna trecută, Departamentul de Stat a anunțat că Washingtonul va reduce cu peste 200 de milioane de dolari volumul ajutorului bilateral pentru palestinieni, în urma unei evaluări a proiectelor din Fâșia Gaza și Cisiordania.

Un reprezentant al președintelui palestinian Mahmoud Abbas a afirmat că decizia SUA este o încercare de a forța palestinienii să renunțe la pretențiile asupra Ierusalimului.

Președintele american Donald Trump a acuzat palestinienii că blochează negocierile de pace în Orientul Mijlociu, în timp ce palestinienii afirmă că liderul de la Casa Albă are o poziție pro-Israel.

În decembrie 2017, Trump a anunţat decizia controversată de a recunoaște oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate.