Negocierile între Statele Unite și Canada pe tema revizuirii Acordului nord-american de liber-schimb (NAFTA) s-au încheiat vineri fără ca cele două părți să ajungă la o înțelegere, însă discuțiile vor fi reluate săptămâna viitoare, informează site-ul postului BBC News, citat de Mediafax.

Logo NAFTAFoto: Hotnews

Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru Afaceri comerciale, a declarat că discuțiile cu partea canadiană au fost "constructive", adăugând că oficialii americani se vor întâlni miercurea viitoare cu echipa ministrului canadian de Externe, Chrystia Freeland, pentru a căuta să ajungă la un acord.

Printre chestiunile care au provocat impasul în negocieri se numără dorința Canadei de a-și proteja industria lactatelor, mecanismele privind gestionarea disputelor și situația patentelor pentru medicamente.

În mod particular, chestiunea industriei lactatelor a reprezentat un punct major de disensiune între cele două părți, oficialii americani afirmând că Ottawa nu a făcut nicio concesie privind agricultura, iar premierul canadian Justin Trudeau afirmând că va rămâne ferm pe poziție în această privință.

Administrația de la Washington a notificat Congresul SUA că "intenționează să semneze un acord comercial cu Mexicul - și Canada, dacă dorește - în următoarele 90 de zile", a anunțat Lighthizer.

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că Statele Unite și Mexicul au ajuns la o înțelegere privind revizuirea Acordului nord-american de liber-schimb (NAFTA).