Turcia nu poate să repare relațiile cu Uniunea Europeană până nu eliberează prizonierii germani, a declarat vineri Heiko Maas, ministrul german de Externe, după ce omologul său turc a cerut un „început proaspăt” cu Blocul comunitar, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană au fost tensionate în ultimii ani. Turcia vrea normalizarea relațiilor, în contextul în care relațiile cu Statele Unite s-au deteriorat recent, citează Mediafax.

Cel puțin 50 de cetățeni germani sunt deținuți în închisorile din Turcia, în urma loviturii de stat eșuate din iulie 2016. Dintre aceștia, doar șapte au fost condamnați. Alte 35 de persoane au primit interdicție de a părăsi țara.

„Aceste cazuri trebuie rezolvate. Ar fi primul pas spre normalizarea relațiilor atât cu Germania, cât și cu Uniunea Europeană”, a declarat Heiko Maas.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Uniunea Europeană nu a reușit să înțeleagă amenințarea de securitate cu care se confruntă Turcia.

„Nu avem nicio problemă cu Uniunea Europeană sau cu Europa, facem parte din acest continent”, a declarat Mevlut Cavusoglu.

„Dar da, avem câteva contradicții cu Uniunea Europeană, mai ales după tentativa de lovitură de stat. Măsurile pe care a trebuit să le luăm nu sunt înțelese de Uniunea Europeană.. dar vrem să normalizăm relațiile”, a adăugat ministrul turc de Externe.

Declarațiile celor doi miniștri au fost făcute la Viena, în cadrul unei întâlniri între miniștrii de Externe ai țărilor membre UE și ai țărilor care vor să adereze la Uniunea Europeană.

Heiko Maas va merge în prima sa vizită oficială în Turcia, care va începe miercuri și va dura două zile. Acesta a declarat că va discuta problema deținuților cu autoritățile de la Ankara.