Principalul lider separatist pro-rus din estul Ucrainei, Alexandr Zaharchenko, a fost omorât vineri într-o explozie care a avut loc într-o cafenea din centrul orașului Donețk, relatează AFP citând o agenție de știri separatistă.Serviciul de Securitate al Ucrainei crede că moartea liderului separatist este rezultatul conflictului dintre ”teroriști și sponsorii ruși”, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Liderul Republicii populare Donețk, Alexandr Zaharchenko , a murit într-un atac terorist”, relatează agenția DAN, adăugând că ”circumstanțele sunt în curs de clarificare”.

Potrivit agenției, o explozie a avut loc la ora locală 17.30 (14.30 GMT) într-o cafenea din centrul orașului Donețk.

Fost mecanic și apoi om de afaceri, Zaharchenko a devenit lider separatist la începutul conflictului dintre separatiștii pro-ruși și armata ucraineană, care a omorât peste 10.000 de oameni de la declanșarea lui în 2014.

În noiembrie 2014, la câteva luni după ce teritoriile rebele din estul Ucrainei și-au proclamat independența, Zakharchenko a fost ales președinte al DNR CU 81% din voturi.

Pe lângă Zaharchenko, mai mulți lideri separatiști au fost asasinați în anii recenți. Autoritățile separatiste au acuzat de fiecare dată serviciile speciale ale Ucrainei.

În februarie 2017, Mikhail Tolstykh, un comandant militar cunoscut sub numele de ”Guivi”, a fost omorât într-o explozie în cartierul general din Donețk.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zakharova, a declarat că moartea liderului arată că autoritățile din Kiev au decis să se implice într-o „luptă sângeroasă” și și-au încălcat promisiunile de pace.