Qatar se luptă cu acuzații internaționale grave după ce sute de muncitori străini au murit în timp ce lucrau la construcția unor noi stadioane pentru Cupa Mondială FIFA din 2022. Oficialii au promis reforme, însă o anchetă a publicației germane DW arată că, pe teren, lucrurile nu arată deloc așa cum ar trebui, informează DW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o după-amiază din mijlocul verii muncitorii lucrează în mijlocul deșertului la Stadionul Orașul Educației, un stadion cu formă de diamant care va avea o capacitate de 40 000 de spectatori și care ar trebui să fie gata până în 2019.

Pe data de 28 iunie, reporterii DW au observat zeci de muncitori pe șantier între orele 11:30- 15:00, interval orar desemnat ca fiind perioadă de odihnăîn Qatar între 15 iunie și 31 august, cea mai fierbinte perioadă a anului.

În vreme ce experții spun că nimeni nu ar trebui să lucreze în acest interval orar, când temperaturile ajung la 50 de grade Celsius, Qatar a acceptat formal această restricție. Cu toate acestea, reporterii DW au observat că pauza nu este respectată pe șantierele din țară.

Sute de muncitori au murit până acum. În 2012, 520 de muncitori au căzut victime proastei gestiuni de pe șantiere și peste 300 de morți au rămas neexplicate. Qatar spune că muncitorii au murit din motive care nu au legătură cu condițiile de muncă, precum atacuri de cord și probleme respiratorii, însă organizații pentru drepturile omului spun că astfel de declarații sunt contradictorii. Acestea din urmă mai susțin că nu au fost efectuate rapoarte de autopsie în aceste cazuri pentru a ascunde adevăratele motive ale deceselor.

Nicholas McGeehan, expert în drepturile muncitorilor, a fost uimit de descoperirile anchetei DW. Acesta vede încălcarea normelor de lucru în cazul construirii stadioanelor FIFA cu atât mai gravă cu cât lucrările acestora sunt supervizate de Comitetul pentru Predare și Moștenire, care promite să asigure standarde înalte de trai pentru lucrători și condiții de muncă potrivite. ,,Aceste incidente arată cum contractorii nu respectă nici măcar legile cele mai de bază.”

Activiștii au încercat să aducă aceste probleme grave în atenția organizatorilor Cupei Mondiale. În ciuda tuturor acestor eforturi, neregulile continuă să apară pe șantiere și activiști precum McGeehan se întreabă dacă Qatarul chiar își va schimba atitudinea față de forța de muncă.

,,Construcțiile sunt o afacere mare- este vizibilă și zgomotoasă- așa că e greu de crezut că au crezut că vor scăpa nedetectați cu astfel de acțiuni. Cea mai plauzibilă explicație este că au crezut că vor scăpa de sancțiuni, caz care pune sub semnul întrebării nu doar rolul comitetului și capacitatea acestuia de a proteja muncitorii, cât și seriozitatea cu care acesta își face treaba.”

DW a transmis videoclipurile din Qatar comitetului FIFA. Aceștia spun că în acel interval orar este, într-adevăr, interzis să muncești și că vor începe o investigație.

,,Lucrăm cu departamente guvernamentale și momentan desfășurăm o investigație pentru a vedea ce se întâmplă. Vom lua măsuri punitive în cazul în care orice standard FIFA sau lege a fost încălcată.”