Noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Budapesta nu a constatat până acum că în Ungaria ar fi încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. David B. Cornstein a declarat, printre altele, într-un interviu acordat ziarului politic şi cultural evreiesc intitulat "Sâmbătă", că este adeptul democraţiei şi consideră să este importantă respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a libertăţii religioase şi de exprimare, precum şi a libertăţii mass-media, potrivit MTI, citată de Rador.

David CornsteinFoto: Wikipedia

David B. Cornstein a subliniat că, dacă ar observa că este periclitată libertatea unei persoane sau a unei instituţii, ar reacţiona imediat. Ambasadorul american a mai menţionat că în ultimile două luni a avut parte de experienţe deosebit de favorabile; s-a întâlnit cu lideri laici şi religioşi şi ai unor ONG-uri, dar nimeni nu i-a spus că "aici unele lucruri sunt groaznice şi vă rugăm să interveniţi".

S-a întâlnit cu oameni mulţumiţi şi nu a observat că ar fi ştirbite drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. S-a întâlnit cu mulţi rabini, dar nici unul nu i-a spus că "aici se întâmplă lucruri îngrozitoare, că există un antisemitism înspăimântător", a mai afirmat David B. Cornstein, adăugând că a avut consultări şi cu liderii sferei de afaceri şi nici unul nu s-a plâns de corupţie. În Ungaria forţa de muncă este bine instruită, dar nu este bine plătită, cea ce reprezintă o problemă serioasă, deoarece astfel mulţi emigrează în alte ţări.

Ambasadorul a amintit că după preluarea postului în luna iunie, la trei zile a efectuat o vizită la Universitatea Central Europeană (CEU) pentru a arăta importanţa acestei instituţii. "Aceasta nu reprezintă un interes american. Este un interes al Budapestei şi al Ungariei. Această universitate nu va fi transferată în alte parte. Problema legată de universitate este, parcă, o chestiune sentimentală, de aceea trebuie făcut un pas înapoi şi regândită problema în ansamblul ei".

"Guvernul ungar a stabilit cinci condiţii, CEU le-a îndeplinit pe toate acestea, aşa că ar fi cazul să fie semnat acordul pentru a merge mai departe", a subliniat David B. Cornstein, care a adăugat: Congresul american a votat o lege potrivit căreia Guvernul SUA va aloca 55 milioane de dolari penru modernizarea pistelor bazelor aeriene ale Ungariei. În acest sens, în domeniul apărării a fost semnat un acord de colaborare între cele două ţări şi pentru că termenul pentru utilizarea sumei aflate la dispoziţia Ungariei va expira la sfârşitul lunii viitoare, trebuie acţionat urgent, a arătat ambasadorul, care a precizat: Premierul Viktor Orbán şi omologul său israelian Beniamin Netanyahu sunt buni prieteni, Ungaria este membră a UE şi, dacă "ar exista o evoluţie deosebit de negativă la adresa Israelului, Ungaria ar interveni".

David B. Cornstein a menţionat că este mândru de identitatea sa evreiască, americano-evreiască, şi pentru el sunt foarte importante idealurile americane, precum şi istoria şi poporul evreu".