Reuniunea de la Milano dintre liderul Ligii Nordului Matteo Salvini şi premierul maghiar Viktor Orban este doar prima mutare de pion pe tabla de şah. De aici şi până în mai 2019, când vor avea loc alegerile, partidele italiene vor încerca să strângă noi alianţe şi/sau să şi le consolideze pe cele vechi. Dacă Salvini se mişcă în perimetrul alianţei suveraniştilor, Silvio Berlusconi şi-a ancorat bine Forza Italia de Partidului Popular European. Partidul Democrat, în schimb, a testat o posibilă extindere a poziţiei sale care să meargă mai departe de socialiștii europeni. Încă incertă plasarea Mişcării 5 Stele, în vederea adio-ului post Brexit la Parlamentul European a formaţiunii Ukip condusă de Nigel Farage, potrivit Rador, care citează Il Sole.

HotNews.roFoto: Hotnews

Strategia lui Salvini

În cadrul întrevederii cu Orban a fost Salvini însuşi cel care şi-a clarificat strategia europeană: "Nu-mi permit să-i cer lui Viktor să lase PPE, lucrăm ambii în zonele noastre pentru o alianță menită să-i excludă pe socialişti. Orban, deşi considerat campionul euroscepticilor, face totuşi parte din Partidului Popular European în care se află împreună cu 'moderaţii' de la CDU ai Angelei Merkel şi cu cei de la Forza Italia ai lui Berlusconi. Liga, în schimb, face parte din grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, împreună cu mişcările de dreapta, anti-imigraţie şi/sau euroscepticii precum cei de la Afd (Germania), francezii din Frontul Național al lui Marine Le Pen, și austriecii de la FPÖ. La alegerile europene, Salvini mizează pe victoria partidelor eurosceptice pentru a forma o alianţă cu un PPE în care o Angela Merkel perdantă iese redimensionată în comparaţie cu un Orban învingător, creând astfel la Strasbourg o majoritate în favoarea celor mai stricte politici de imigrare.

Forza Italia şi ataşamentul faţă de PPE

Odată cu numirea adjunctului său Antonio Tajani în funcţia de preşedinte la Parlamentul European şi exponent de vârf al PPE, Silvio Berlusconi a vrut să lanseze un mesaj clar: închideţi porţile euroscepticismului, deoarece fără Italia, UE ar intra într-o capcană. Berlusconi este conştient de faptul că familiile europene tradiţionale, de la PPE la socialiştii europeni, nu sunt în favoarea acestui scenariu. De altfel a şi spus: ''PPE nu poate fi partidul statu quo-ului, trebuie să se reinventeze'' concentrându-se pe ideile «liberale». Cu toate acestea, Cavalerul are nevoie să se distanţeze de poziţia eurosceptică a Ligii aliată cu M5S în guvernul naţional. Convingerea lui Berlusconi este că actualul executiv galben-verde va avea o viaţă scurtă şi foarte curând se va putea recrea o alianță de centru-dreapta concentrată pe FI şi pe o Ligă redimensionată.

În ceea ce priveşte Mişcarea 5 Stele, aceasta mizează pe faptul că anul viitor, în Parlamentul European vor intra noi partide, de la spaniolii din Ciudadanos la formaţiunea “En Marche” a lui Macron, cadru în care Mişcarea şi-a propus să se integreze pentru a evita să rămână izolată.

Partidul Democrat încearcă să se distanţeze de socialişti

Mişcările socialiste din întreaga Europă bat în retragere, din acest motiv viitoarele alegeri europene riscă să fie o baie de sânge pentru Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), în care se află PD.

Nu este o întâmplare faptul că actualul secretar Maurizio Martina şi-a exprimat nevoia de a-i ''transcende'' pe socialişti şi de a "uni social-democraţia reînnoită de Pedro Sanchez în Spania şi de Antonio Costa în Portugalia cu experienţele reformiste ale ale lui Alexis Tsipras în Grecia şi ale lui Emmanuel Macron în Franţa, care implică atât ecologişti, cât şi acei liberali care au rămas coerenţi proiectului de integrare europeană''.