Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, l-a convocat pe ambasadorul Suediei la Budapesta din cauza unor declaraţii critice lansate recent de miniştrii suedezi la adresa Ungariei. Ministrul suedez de externe, Margot Wallström, a scris miercuri pe Twitter: "Premierul Viktor Orbán şi ministrul italian de interne Matteo Salvini vor să formeze o alianţă împotriva democraţilor şi a stângii", potrivit agenției maghiare MTI, citată de Rador

Margot WallstromFoto: HotNews.ro

La o conferinţă organizată pe tema unor chestiuni legate de UE, în sudul Suedei, ministrul pentru migraţie, Heléne Fritzon, a criticat politica de migraţie a Ungariei.

Heléne Fritzon a menţionat că la o întâlnire ministerială i-a amintit şefului diplomaţiei ungare de 1956, când Suedia i-a primit cu entuziasm pe imigranţii maghiari. Potrivit ministrului suedez, ar fi de aşteptat ca Ungaria să îşi asume la rândul ei o responsabilitate similară în politica comună a UE privind migraţia. Ministrul ungar de externe a declarat joi Agenţiei de Presă MTI că "Guvernul suedez promigraţie a lansat din nou un atac împotriva Ungariei".

Margot Wallström a susţinut că Viktor Orbán şi Matteo Salvini luptă împotriva democraţilor, adică împotriva democraţiei, ceea ce "este o minciună, deoarece Viktor Orbán şi Matteo Salvini au declarat ferm că luptă împotriva migraţei ilegale", a precizat Péter Szijjártó, care a adăugat: Viktor Orbán şi Matteo Salvini reprezintă voinţa cetăţenilor europeni, în condiţiile în care şi ei refuză migraţia.

Ministrul ungar de externe a amintit: Ministrul suedez pentru migraţie a pus semnul egalităţii între refugiaţii din 1956 şi imigranţii clandestini."Cel care procedează astfel, falsifică istoria", a subliniat Péter Szijjártó, menţionând: În 1956, refugiaţii maghiari au aşteptat în Suedia, respectând regulile naţionale şi internaţionale, până când au fost primiţi de o altă ţară. În schimb, imigranţii ilegali "traversează mai multe ţări care asigură securitate cetăţenilor lor, încalcă legile şi reprezintă un pericol pentru siguranţa noastră".

Oficialul ungar a mai precizat: Mai mult de atât, Suedia s-a amestecat în procesul care are loc între Bruxelles şi Ungaria, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, proces în care Ungaria este atacată de Guvernul Suedei şi Bruxelles, deoarece aşteaptă transparenţă din partea organizaţiilor promigraţie finanţate din străinătate. Ambasadorul Suediei la Budapesta, Niclas Trouvé, a declarat recent că "aşteaptă condamnarea Ungariei", ceea ce înseamnă în mod evident că "ambasadorul a trecut de partea organizaţiilor lui Soros, motiv pentru care ambasadorul suedez a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria", a precizat Péter Szijjártó.