Un fost polițist alb a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea unui tânăr de culoare, neînarmat, în apropiere de Dallas, în Texas, în 2017, un verdict rar în condițiile în care mai multe incidente de acest tip au zguduit recente Statele Unite, scrie AFP.

Un politist american impusca un cetatean (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Juriul a anunțat sentința miercuri seara, după două zile de deliberări.

Roy Oliver a tras mai multe gloanțe asupra unei mașini în care se aflau cinci tineri, în apropiere de Dallas. Unul dintre gloanțe a atins capul unuia dintre pasageri, Jordan Edwards, în vârstă de 15 ani.

Polițistul, în vârstă de 38 de ani și care a fost concediat după incident, a fost chemat împreună cu un coleg, după semnalarea mai multor minori care consumau alcool la o petrecere. Agenții au auzit focuri de armă când au sosit. În același moment, Jordan Edwards și alți tineri urcau într-o mașină pentru a pleca de la petrecere, după ce au auzit și ei focurile de armă, potrivit presei locale. În acel moment, polițistul a tras asupra mașinii.

Poliția a afirmat inițial că agentul a tras pentru a se apăra de mașină, care dădea cu spatele și se apropia periculos. Dar imaginile surprinse de o cameră de luat vederi au arătat că mașina se îndepărta când polițistul a tras.

Ancheta a arătat că Roy Oliver "a avut intenția de a provoca grave răni corporale și de a comite un act care după toate evidențele a pus în pericol viața altor persoane și a provocat moartea", a apreciat atunci poliția comitatului Dallas.

Familia victimei s-a arătat decepționată de verdict, considerându-l prea ușor, în condițiile în care acuzația cerea pedeapsa maximă de 99 de ani de închisoare.

Avocații polițistului au anunțat că vor ataca decizia în apel.

Acest gen de verdict este rar în Statele Unite, în condițiile în care mai multe orașe americane s-au confruntat cu astfel de acte în care persoane de culoare au fost împușcate de polițiști.

În majoritatea cazurilor, polițiștii au fost sancționați disciplinar dar au au fost achitați la procese.