Omaui, un oraș din Noua Zeelandă, încearcă să scape de pisici. Autoritățile sunt tot mai îngrijorate cu privire la conservarea speciilor native de animale de pe teritoriul țării. În acest context, libertatea de a avea pisici ca animale de casă a devenit un drept tot mai controversat în țară, scriu cei de laDW.

PisiciFoto: USER UPLOADED

Un oraș mic din Noua Zeelandă a devenit centrul dezbaterii naționale dintre conservaționiști și iubitorii de pisici, după ce Consiliul Regional al orașului Omaui a anunțat ieri că plănuiește să elibereze complet zona de pisici.

Planul de biosecuritate publicat de Environment Southland a articulat îngrijorări cu privire la existența pisicilor care ,,se pot înmulți cu pisicile sălbatice pentru a da naștere unui prădător mult mai eficient”, scenariu care ar prezenta multe riscuri pentru speciile endemice din regiunea de sud a țării.

,,Nu urâm pisicile, vrem doar ca mediul nostru să abunde în specii sălbatice”, a spus John Collins, conducătorul fundației caritabile Omaui Landcare.

Localnicii care au pisici au transmis ziarului Otago Daily Times că nu se vor supune acestei interdicții, în cazul în care aceasta va intra în vigoare. O localnică a declarat că problema rozătoarelor pe proprietatea ei este atât de gravă încât ,,dacă nu aș avea o pisică ar fi de-a dreptul imposibil să trăiesc aici.”

În ciuda statutului de care se bucură pisicile în lumea întreagă, posesia lor ca animale de companie este controversată în Noua Zeelandă deoarece acestea sunt predispuse să atace specii rare de șopârle și păsări lipsite de apărare, inclusiv mascota statului, pasărea kiwi.