Ministrul american al apărării, Jim Mattis, a anunțat marți sfârșitul suspendării manevrelor militare aliate din peninsula coreeană, scrieLe Parisien, citat deRador. După summitul istoric de la jumătatea lunii iunie dintre Donald Trump și Kim Jong-un, de la Singapore, Washingtonul suspendase pe termen nelimitat aceste manevre într-un „gest de bunăvoință”.

Trump si Kim in SingaporeFoto: Captura YouTube

Șeful Pentagonului s-a ferit să anunțe o dată exactă de reluare a manevrelor militare. El a arătat că militarii se vor consulta cu diplomații americani însărcinați cu negocierile cu Phenianul înainte de a lua orice decizie. „Noi nu avem niciun proiect de a suspenda alte manevre”, a precizat Jim Mattis.

Vizita șefului diplomației, anulată

Vizita secretarului de stat american, Mike Pompeo, în Coreea de Nord, prevăzută pentru week-endul trecut, a fost anulată în urmă unei scrisori a Phenianului considerată belicoasă de autoritățile americane, potrivit Washington Post.

Conținutul exact al scrisorii nu a fost totuși dezvăluit. Pe Twitter, Donald Trump precizase că progresele în denuclearizarea Coreii de Nord sunt considerate insuficiente. Coreea de Nord s-ar putea chiar să fabrice noi rachete.

Se pare că potrivit rapoartelor, Coreea de Nord a făcut puțin, chiar nimic pentru a-și distruge programul nuclear, în ciuda promisiunilor făcute de Kim Jong-un în acest sens. Donald Trump a criticat și China, apreciind că aceasta nu face destule eforturi pentru a asigura denuclearizarea peninsulei coreene, dar a lăsat ușa deschisă pentru o viitoare vizită a lui Mike Pompeo la Phenian, când relația economică dintre Statele Unite și China va fi „rezolvată”.

Exerciții la care participă Franța

Circa 28.500 de militari americani sunt staționați în Coreea de Sud și antrenamentele comune cu trupele sud-coreene au loc regulat. Circa 17.500 de soldați americani ar trebui să ia parte în acest moment la exercițiul Ulchi Freedom Guardian.

Aceste manevre destinate întăririi pregătirii trupelor pentru o eventuală invazie nord-coreeană grupează în fiecare an în această perioada soldați din toate armele (aviație, marină, armata terestră) veniți, nu doar din Statele Unite și Coreea de Sud, ci și din mai multe țări aliate ca Australia, Canada, Marea Britanie, Franța sau Noua Zeelandă.