În adâncurile pădurilor din Slovacia, veterani ai trupelor rusești de comando Spetsnaz antrenează membrii ai unei grupări paramilitare de extremă dreapta, numită Militarii Slovaci în Teren. După invadarea Ucrainei în 2014, mulți dintre acești paramilitari s-au alăturat forțelor rusești din estul Ucrainei, în vreme ce restul a rămas acasă pentru a răspândi zvonuri despre ,,organizația teroristă” NATO, scrieThe Atlantic.

Putin in vizit la Night WolvesFoto: Arhiva oficială Vladimir Putin

Pe străzile orașului Marsillia din Franța, ultrașii care susțin echipe din Rusia au tatuaje cu inițialele serviciului rus de informații, GRU. Aceștia au atacat brutal suporteri englezi în iunie 2016, trimițând zeci de fani răniți în spital. Alexander Shprygin, un agitator ultranaționalist și conducătorul Uniunii Ruse a Suporterilor, a fost arestat în timpul violențelor și deportat din Franța.

În mai 2017, o gașcă rusească de motocicliști afișa steaguri uriașe cu secera și ciocanul sovietice în vreme ce se îndreaptă către memorialul dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial, aflat în Cimitirul Kerepesi din Budapesta. Motocicliștii tatuați erau acompaniați de diplomați de la Ambasada din Rusia. Membrii grupului au depus garoafe roșii în fața memorialului și au postat un filmuleț online prin care au imortalizat gestul lor.

Pare aproape prea fantasmagoric ca să fie adevărat: cluburi de luptă, ultrași neo-naziști și grupuri de motocicliști care servesc drept canale de propagare a puterii Kremlinului în țările vestice. Și totuși, chiar asta se întâmplă. Serviciile de informații ale Rusiei cooptează radicali și tineri furioși pentru a slăbi democrațiile vestice din interior. Nu se întâmplă doar în lumea virtuală, ci și în realitate.

Kremlinul poate argumenta cu ușurință că orice legături există între grupurile de extremă dreapta din Rusia și Vest sunt ocurențe spontane și nu au legătură cu conducerea statului.

Însă, fie că este vorba despre ultranaționaliștii din Muntenegru sau de neo-naziștii din Ungaria, implicarea serviciilor secrete rusești a fost deja dezvăluită. Războiul în desfășurare din estul Ucrainei, purtat cu ajutorul unor separatiști aflați sub comanda fermă a armatei ruse, a furnizat un teren fertil pentru recrutarea fanaticilor de extremă dreapta din Brazilia și Belarus.

Ar fi o greșeală, oricum, să credem că parteneriatul dintre Kremlin și aceste grupuri este întotdeauna o căsnicie de conveniență. Multe sunt parteneriate autentice, bazate pe aversiunea comună împotriva democrațiilor liberale și pe dorința de a le submina prin orice mijloace posibile.