Premiul Nobel pentru pace acordat primei consiliere de stat din Myanmar, Aung San Suu Kyi, nu va fi retras în lumina raportului prezentat de ONU, care susține că armata din Myanmar a comis crime în masă împotriva minorității musulmane rohingya, anunțăThe Guardian.

Aung San Suu KyiFoto: Agerpres

Luni, investigatorii ONU au spus că armata din Myanmar a afișat intenții de comitere a unui genocid și că cinci generali, alături de comandantul armatei, trebuie judecați pentru cele mai grave crime împotriva umanității sub legea internațională.

Aung San Suu Kyi, conducătoarea guvernului din Myanmar, a câștigat premiul Nobel pentru pace în 1991 pentru susținerea democrației. Aceasta a fost criticată pentru că nu a luat măsuri împotriva acțiunilor armatei în statul Rakhine.

Olav Njoelstad, secretarul Comitetului Norvegian pentru Premiul Nobel, a declarat luni: ,,Este important să ne amintim că un premiu Nobel, fie că e în fizică, literatură sau pentru pace, se acordă pentru eforturi sau realizări din trecut.”

,,Aung San Suu Kyi a câștigat premiul pentru pace deoarece s-a luptat pentru democrație și libertate până în 1991, anul în care a primit premiul.”

Regulile de acordare a Nobelului nu permit ca acesta să fie retras, a mai declarat Njoelstad.