Președintele francez Emmanuel Macron le-a replicat miercuri liderilor ungar și italian Viktor Orban și Matteo Salvini că au dreptate atunci când îl văd drept "principalul lor opozant" în Europa în privința migranților, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

"Nu voi ceda cu nimic naționaliștilor și celor care pledează acest discurs de ură. Dacă au vrut să vadă în persoana mea principalul lor opozant, au dreptate", a spus el, răspunzând ziariștilor în cadrul unei vizite în Danemarca.

Marți, la Milano, premierul ungar Viktor Orban l-a denumit pe ministrul italian de Interne "eroul" său și l-a desemnat în schimb pe Emmanuel Macron drept principalul său adversar în Europa.

"Există în prezent două tabere în Europa și una este condusă de Macron", a afirmat premierul ungar.

Cu șapte luni înainte de alegerile europene care ar urma să aibă printre subiectele centrale și acest dosar, Orban a acuzat Franța că este "în fruntea forțelor politice care susțin imigrația".

"Dacă se consideră că Franța este dușmanul naționalismului, al politicii urii, al Europei care trebuie să ne plătească ce ne convine și să nu impună nicio formă de responsabilitate și solidaritate, au dreptate", a replicat miercuri Macron.

"Va trebui în zilele și lunile următoare să luăm decizii în profunzime pentru a trata subiectul migrațiilor, acest lucru presupune seriozitate și responsabilitate, rămânând atașați valorilor noastre, precum dreptul de azil, cu o politică reală față de țara de origine și în intern. Nu asta propun domnii Orban și Salvini", a adăugat el.

Un consiliu european va fi organizat în 20 septembrie la Salzburg asupra acestui dosar care fracturează cele 27 de țări membre.

"Se structurează o opoziție puternică între naționaliști și progresiști" în Europa, a continuat liderul francez, în turneu în Danemarca și Finlanda în căutarea de aliați pentru a constitui un "arc progresist" în Europa în fața guvernelor naționaliste și progresiste.