Statele Unite s-au distanțat de neașteptata intervenție în politica României făcută de avocatul lui Donald Trump, care a sprijinit controversatele acțiuni guvernamentale ce au generat proteste de masă în țară, scrieBloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rudy Giuliani, care nu are niciun rol în politica externă americană, a scris săptămâna trecută președintelui Klaus Iohannis, spunând că eforturile anticorupție sunt excesive și recomandând amnistia celor condamnați astfel.

Revocarea procurorului șef anti-corupție, forțată de Guvern, a provocat criticile SUA și UE, fiind unul din factorii care au dus la protestul a peste 100.000 de oameni luna aceasta, scrie Bloomberg.

Ambasada SUA la București a refuzat marți să comenteze ”părerile sau concluziile unor cetățeni particulari americani” și a făcut referire la un comunicat din luna iunie, transmis împreună cu țări precum Franța și Germania, prin care se făcea apel la România ”să evite schimbări care să slăbească domnia legii sau capacitatea României de a lupta contra criminalității și corupției”.

”Unele dintre politicile sugerate de GIuliani ar fi în folosul direct al liderului de facto al României, Liviu Dragnea, care are două condamnări penale, scrie sursa citată. Dragnea a susținut luni declarațiile lui Giuliani, reînnoind și atacurile la Iohannis, adaugă Bloomberg.