Jim Mattis, secretarul Apărării din SUA, a declarat marți că Washingtonul nu intenţionează în acest moment să mai suspende exercițiile militare majore cu Coreea de Sud, în contextul impasului înregistrat în discuțiile cu regimul de la Phenian în legătură cu denuclearizarea, potrivit postului SBS.

Jim MattisFoto: Wikipedia

Oficialul american a mai precizat că SUA au suspendat exercițiile militare din cursul acestei veri în semn de bună-credință față de Coreea de Nord înainte de summitul de la Singapore.

Decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a suspenda în mod unilateral exercițiile a luat prin surprindere mulți oficiali militari americani și a fost criticată ca fiind o concesie prematură făcută liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

"Nu avem planuri în acest moment să suspendăm alte exerciții", a declarat Mattis, adăugând că încă nu a fost luată o decizie privind exercițiile majore de anul viitor.

Declarațiile secretarului american al Apărării vin în contextul în care Trump a anulat săptămâna trecută o întrevedere la nivel înalt între oficialii americani și nord-coreeni.

Donald Trump şi Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anunţat în luna iunie, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Coreea de Nord nu a dat vreun indiciu că ar fi dispusă să renunțe la armele atomice în mod unilateral, așa cum a cerut Administrația Trump.