Rusia va găzdui luna viitoare cele mai mari exerciții de război de la căderea Uniunii Sovietice, care vor implica și armatele chineze și mongole, a spus marți ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, relatează Reuters.

Tancuri rusesti la exercitiul militar ZapadFoto: kremlin.ru

Exercițiul, numit Vostol-2018 (Est-2018), va avea loc în districtele militare centrale și estice și va implica aproape 300.000 de militari, peste 1.000 de aparate militare de zbor, două nave rusești și toate unitățile aeropurtate, a spus Shoigu într- declarație.

Manevrele vor avea loc într-o perioadă de tensiune sporită între Occident și Rusia, care este preocupată de ceea ce se spune că este o consolidare nejustificată a alianței militare a NATO pe flancul vestic.

NATO declară că și-a consolidat forțele în Europa de Est pentru a descuraja acțiunea militară a Rusiei după ce Moscova a anexat Crimeea Ucrainei în 2014 și a susținut o revoltă pro-rusă în estul Ucrainei.

Manevrele de război, care vor avea loc între 11 și 15 septembrie, vor îngrijora probabil Japonia, care s-a plâns deja de o consolidare a forțelor militare rusești în Orientul Îndepărtat.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe urmează să participe la un forum în orașul rus Vladivostok în aceeași perioadă, iar un oficial japonez al Ministerului de Externe a declarat marți că Tokyo a acordat întotdeauna atenție schimbărilor în cooperarea militară ruso-chineză.

Shoigu a zis că manevrele vor fi cele mai mari de la exercițiul militar sovietic Zapad-81 (Vest-81) din 1981.

”În unele privințe vor repeta aspecte ale Zapad-81, dar în alte privințe va fi la o scară mai mare”, a declarat Shoigu reporterilor, în timp ce vizita regiunea rusă Khakassia.

Shoigu a spus că vor varticipa atât flota Federației ruse din Pacific, dar și cea din Nord, dar și unități militare chineze și mongole.

Întrebat dacă costul unui astfel de exercițiu masiv se justifică într-un moment în care Rusia se confruntă cu cheltuieli sociale mai mari, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus că astfel de exerciții de război sunt esențiale.

”Abilitatea țării de a se apăra în situația internațională actuală, care este adesea agresivă și neprietenoasă față de țara noastră, înseamnă că (exercițiul) este justificat”, a declarat Peskov.