Președintele american, Donald Trump, a spus marți că motorul de căutare Google ascunde știrile corecte despre el, promovând în schimb știrile false, relatează Reuters.Compania Google a răspuns, marți, acuzațiilor președintelui american, subliniind că aceasta nu favorizează rezultatele căutărilor în scopuri politice, că nu este părtinitoare și lucrează an de an la îmbunătățirea algoritmilor de căutare.

TrumpFoto: Captura YouTube

UPDATE”Când utilizatorii tastează solicitări de informații în bara de căutare, scopul nostru este să ne asigurăm că primesc cele mai relevante răspunsuri în câteva secunde. Căutarea nu este folosită pentru a stabili o anumită agendă politică și nu părtinim rezultatele către o ideologie politică. În fiecare an, aducem sute de îmbunătățiri algoritmilor noștri pentru a asigura un conținut de calitate cerințelor utilizatorilor noștri. Lucrăm continuu pentru a îmbunătăți căutarea Google și niciodată nu clasificăm rezultatele pentru a manipula sentimentul politic”, spune Google într-o declarație.

Într-o serie de postări pe Twitter, Trump a spus că rezultatele căutărilor pe Google pentru”Știri Trump” arată numai știri pe care el le încadrează la categoria ”false”.

”Le-au măsluit, pentru mine și pentru alții”, a spus el, dând vina pe Google, parte a Alphabet Inc, că promovează site-uri de știri ca CNN și a suprimat vocile politice conservatoare.

"Aceasta este o situație foarte gravă - va fi abordată!", a adăugat Trump, care nu a oferit detalii.

Reprezentanții Casei Albe nu au răspuns imediat la o solicitare de a comenta declarațiile.

De asemenea, nici reprezentanții Google nu au putut fi contactați.

În timp ce algoritmii din spatele căutărilor Google de pe internet sunt păstrați secreți, principiile sale de bază sunt cunoscute. Rezultatele căutării pe Google sunt generate de o varietate de factori măsurați de algoritmii companiei.

Aceștia includ determinarea relevanței unui site prin numărarea linkurilor la pagină. Alți factori, ca istoricul personal al căutărilor sau cum anumite cuvinte cheie apar pe pagină, de asemeanea afectează modul în care paginile sunt clasificate. Site-uri populare de știri ca CNN și New York Times, către care mulți cititori dau link-uri, pot apărea mai sus la căutări pe baza acestor tipuri de factori.

Trump critică de mult timp modul în care persoana sa este acoperită de către mass-media, acesta utilizând frecvent termenul de ”fake news”.